Laddar annons
Bäst i test vecka 17 - rosé ska vara Tavel
24 Apr, 2024
Uppdaterad:
26 Apr, 2024

Bäst i test vecka 17 - rosé ska vara Tavel

I Bäst i test vecka 17 har vi fokus på roséviner, men det är inte de där superljusa sydfranska roséerna som är i fokus, utan det är de lite smakrikare vinerna från Tavel.

Nu närmar sig maj och förhoppningsvis kommer det lite vårvärme även om snöflingorna dalar ner utanför fönstret när detta skrivs. Med vår- och sommarvärmen förändras våra konsumtionsmönster och det i sin tur påverkar Systembolagets olika lanseringar. Tittar vi på lanseringarna i det tillfälliga sortimentet får vi en lavinartad ökning av roséviner som pågår från början på maj till i mitten av juni. Flertalet av rosévinerna är väldigt lika varandra och det flödar inte av smakdimensioner även om de flesta är välgjorda och trevliga. 

Jag har svårt att förstå varför en sådan så stor mängd av ljust laxrosa viner med så lika smakprofiler ska ut på hyllorna. Man skulle kunna önska sig en något större bredd på ”roséstilar”. De vinerna finns naturligtvis men till det svenska butikssystemet kommer de inte. Tavel är en intressant och unik appellation på flera sätt men framförallt för att det är den enda franska regionen som enbart gör rosé. Allt fokus är på rosé och att göra det så bra som möjligt. 

Stilmässigt är Tavel lite kraftigare och karaktärsfullare än de bleka vinerna som tar plats i sortimentet idag . Till min sorg finns det inga Tavelviner i Systembolagets butikssortiment våren 2024. Men ett litet fåtal tråcklar sig fram till beställningssortimentet tack vare några duktiga och enträgna importörer och i dagens ”Bäst-i-Test” gör vi som vi brukar: vi hittar fyra viner som står ut i sin kategori och idag handlar kategorin om TAVEL! 

Lär dig mer om Tavel

Appellationen Tavel skapades redan 1936 och ligger i södra Rhônedalen nära Châteauneuf-du-Pape och direkt angränsande till Lirac. Den totala ytan är knappa 1 000 hektar och en stor del av jordmånen är lik den som finns både i Châteauneuf och Lirac med de karaktärsfulla stora stenarna som kallas galets roulé men precis som i Châteauneuf varierar jordmånen. Det finns 15 tillåtna druvsorter men grenache utgör nästan alltid basen.

Ett rosévin från Tavel klarar lite kraftigare mat och passar till exempel utmärkt till rätter som grillad lax, grillad tonfisk, grillad kyckling och olika sallader. Prova gärna med capresesallad eller en ciabatta caprese. 

Till skillnad från de flesta andra roséviner behöver man inte tänka på att vinet ska drickas ungt. De flesta viner från Tavel klarar några års lagring. 

Bäst i test vecka 17 - Rosé ska vara Tavel

Detta är Bäst i test

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget utan har tagits in av de svenska importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme.

Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. 

Vårat fokus i artikelserien Bäst i test är viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men ibland när vi hittar något speciellt som sticker ut utanför det spannet kan vi ta med och recensera även det. I artikelserien har vi lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vi har säkerställt med importörerna att vinerna vi publicerar finns i lager.