Laddar annons
6 Jun, 2014
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Laxtartar med äpple & citronkräm passar rieslingvin

Äta gott av bra råvaror men ändå med begränsad budget passar alltid bra. Har ni gravad lax över efter helgerna kan den ingå i receptet men prova annars den mjälla salmalaxen som bokstavligen smälter i munnen.

ARTIKEL från juni 2014, viner och dess priser är andra, receptet tidlöst!

Salmalax förpackas senast fyra timmer från att den fångas varför dess smak skiljer sig markant från annan lax. Vinet till är friskt med markerad syra och en riesling passar perfekt. Senast provade rieslingviner är utöver de vanliga.

Vin till maten, tre alternativ av riesling

Riesling Smaragd Terrassen 2012 (4622), Domäne Wachau, Wachau Österrike, 119 kr
Torr, fruktig, frisk smak av gula päron, mineral, honung, persika, örter och citrusskal. Välgjord och personlig. Betyg: 4
Denna riesling ligger smakmässigt, vad gäller upplevelsen av sötma, mellan ultratorra Fritz Haag och Reichsrat von Buhls balanserade nyanser.

Riesling Trocken 2012 (72093), Reichsrat von Buhl, Pfalz Tyskland, 119 kr
Torr, medelfyllig druvigt frisk smak av äpplen, citrus, fläder och aprikos. Örtigt, långt avslut. Med en restsockerhalt om 6 gr/L (jämf med vanligt förekommande halt i många av boxvinerna) kan den som är sockerkänslig uppleva smak som med en lättsam sötma. I kombination till maträtten nedan är honungen (lite mer möjligen men prova dig fram) nyckeln till den perfekta matchen. Välgjord och ett sant drick-nöje. Betyg: 4

Riesling 2013 (78149), Fritz Haag, Mosel Tyskland, 139 kr
Torr, medelfyllig och stramt vin som smakar klockrent av gröna, mogna äpplen, balanserat av citrus och en knivsudd örter. Bra köp och alltid ett val för alla som föredrar de mest stringenta av smaker! Betyg: 4

Recept | Ingredienser | 4 portioner

400 g rå salmalax, skinn- och benfri
2 äpplen (spara lite till garnering)
1/2 citron, rivet skal och pressad saft
1 msk riven färsk ingefära
1 msk grovkornig skånsk senap
2 msk hackad dill (spara lite till garnering)
1 msk olivolja
salt och nymald svartpeppar

Citronkräm

1 1/2 dl crème fraiche
1/2 citron, rivet skal och pressad saft
1/2 tsk honung
1 krm cayennepeppar
salt

Gör så här
1/2 dl riven pepparrot till garnering

Recept laxtartar med äpple och citronkräm, 4 portioner

Tärna lax och äpplen i centimeterstora bitar.

Lägg lax och äppelbitar i en bunke och blanda med citronsaft och citronskal (av ekologisk citron). Rör ner ingefära, senap, dill och olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar.

Gör citronkrämen genom att blanda crème fraiche, citronsaft, citronskal och honung i en liten skål. Smaka av med cayennepeppar och salt. Häll krämen i en spritspåse om du har en sådan.

Fördela hälften av lax- och äppeltartaren i fyra små glas eller på fyra tallrikar. Spritsa eller klicka ut lite citronkräm ovanpå. Fördela resterande tartar ovanpå och spritsa eller klicka därefter ut citronkrämen som återstår. Garnera med en äppelskiva, riven pepparrot och dillkvistar.

Recept: ur boken 52 helger av Louise Johansson

Foto: courtesy to justaddcooking.com. Notera att bilden inte är exakt enligt recept-tillagning!