Laddar annons
Bäst i test vecka 14 - välgjorda vita pärlor från Portugal
3 Apr, 2024
Uppdaterad:
3 Apr, 2024

Bäst i test vecka 14 - välgjorda vita pärlor från Portugal

I Bäst i test vecka 14 tar vi oss en titt på några spännande och prisvärda viner som kan höra hemma i sommarskafferiet. Tanken denna vecka är inte att leta fyndviner utan bra prisvärda viner som ger oss lite dimensioner och möjlighet att utforska lite olika druvor. 

Portugal har flera hyllade vinmakare, en av dem är Anselmo Mendes med bas i Vinho Verde, en annan är Antonio Macanita som verkar i flera områden men hans ursprung och fasta bas är Alentejo. Dagens tredje stjärna är den vinmakande duon Sandra Tavares Da Silva och Jorge Borges från Dourodalen. Tre producenter och fyra vita viner det är vad Bäst i test vecka 14 handlar om.    

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget utan har tagits in av de svenska importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme. Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. 

Vårat fokus i artikelserien Bäst i test är viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men ibland när vi hittar något speciellt som sticker ut utanför det spannet kan vi ta med och recensera även det. I artikelserien har vi lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vi har säkerställt med importörerna att vinerna vi publicerar finns i lager.

Veckans viner i Bäst i test

  • Muros Alvarinho
  • Muros Loureiro
  • Ancestral Branco
  • Guru

Bäst i test vecka 14 - vita vinpärlor från Portugal

Anselmo Mendes började att arbeta som konsult åt andra producenter på tidigt 1980-tal. Han skapade sig snabbt ett namn och fick smeknamnet Mr Alvarinho på grund av sitt intresse för druvan. I slutet av 90-talet förverkligade han en dröm och började göra eget vin från en två hektar stor vingård. Vinerna blev tidigt uppskattade i Portugal men det var först 2008 som han fick internationell uppmärksamhet. En stor del av framgången tillskriver han vinet Alvarinho Contacto som skapades 2008 och som framgångsrikt lanserades på Systembolaget några år senare. Idag kontrollerar företaget 130 hektar vingårdsmark. Nästa projekt är att arbeta mer med druvan loureiro som Anselmo anser har stor potential.  

Läs mer om Anselmo Mendes i reportaget om honom nedan

Antonio Macanita är en av Portugals mest kända vinmakare och strängarna på hans lyra är så många att en kort presentation nästan är omöjlig. Antonio började sin karriär i vinvärlden på tidigt 2000-tal. Efter att ha arbetat hos flera välkända och prestigefulla vinproducenter på olika ställen i världen startade han Fitapreta i Alentejo tillsammans med David Both 2004. Sedan dess har han dragit igång imponerande och framgångsrika projekt på Azorerna, på Madeira och i Dourodalen. Kopplingen till Azorerna är antagligen det han har blivit mest känd för och han är drivkraften, hjärnan och entusiasmen bakom ett projekt som har gjort att druvmaterialet från Azorerna idag är det mest eftersökta i Portugal och dessutom att vingårdsägarna har återfått en stolthet för sitt arbete – imponerande!!  En hel del mer finns att läsa på Antonio Macanitas faktaspäckade och superintressanta hemsida (den får en ”fyndmarkering” av Vinbanken): https://www.antoniomacanita.com/en.  

Wine & Soul är en nyskapande relativ ung konstellation som utgörs av Jorge Borges och Sandra Tavares da Silva. Jorges familj har funnits med i portvinstillverkningen i fem generationer och han har dessutom arbetat som vinmakare hos några av de stora portvinsproducenterna. Sedan 2001 driver han Wine & Soul tillsammans med sin fru Sandra som också är vinmakare med en bakgrund av vinodling kring Lissabon. Tillsammans producerar de imponerande viner i personlig stil. Dagens val är riktigt spännande båda två. Det röda vinet är vid första ”sippen” möjligen lite lättare att ta till sig men Guru imponerar med sin friskhet och sin krispigt rena profil. Deras portviner är extremt högklassiga och de stilla röda och vita vinerna har tagit både Portugal och världen med storm.