Ny organisation ska bevara och lyfta ”äkta” rosévin
![Jozo Glavas](https://img.32b23e.net/vinbanken/dbefa9f0d498e431e5bd3cf614f81b83.jpg?w=24&h=24&c=1)
Det är tummen upp åt lanseringen av vita viner i tillfälligt sortiment 26 april.
En mycket bra lansering med något fynd men framförallt hög prisvärdhet och flera superspännande viner. Lanseringen av vita viner 26 april förtjänar verkligen några djupdykningar.
En mycket bra champagne, ett superspännande och bra bubbel från norra Italien. Därutöver en stilvinnande elegant druvblandning från Manincor i Norra Italien. Men missa inte heller följande tre viner gjorda på chardonnay: Rewa, Newton Johnson och Trapiche. Avslutningsvis: Careme Vouvray och sauvignon blanc från Cragge Range och Erika Obermayer (Erika O Meticulous).
Veckans vita lagringstips
Friskt, stramt och elegant trippande frukt med äpplen, persika, mandlar, brynt salvia, smör, örter och försiktiga fat. Ett smakbatteri med elegans men ändå en spikrad ryggrad, bra syra och en balans som en inte sviktar en millimeter – det här är klockrent och välsvarvat med en underbar fingertoppskänsla och dessutom en druvsammansättning som borde ge en vitamininjektion i annars traditionsbundet solohanterade druvor. Gjort på pinot blanc, chardonnay och sauvignon blanc.
Drick 24-29.
600 flaskor.
Larmand-Bernier hör till skaran av champagneproducenter som bara bättre och bättre – enda smolket i den fiktiva bägaren är att priset följer med. Om vi håller oss till den faktiska bägaren är det här en sprudlande, frisk och pigg champagne med gröna äpplen, persika, apelsinzest, blodgrape, härligt citrusmättad stram frukt, elegant syra, ostronskal, vita mandlar, mineraler, pigg, elegant mousse och ett klingande rent avslut med lite havssälta. Vinet är biodynamiskt certifierat och gjort enbart på chardonnay, varav 60% är från basårgången 2020 och resterande 40% från reservvin.
Drick 24-30.
996 flaskor.
Om jag skulle tvingas välja en kategori inom vin där utvecklingen gått fortast framåt skulle nog min röst falla på kvalitativt bubbel – det finns fortfarande många anledningar att välja champagne men till skillnad mot för tio år sedan finns det nu också flera anledningar till att prova andra ursprung. Det här är en av dem. Daniele Piccinin är verksam i nordöstra delen av Venetien där en av de lokala druvorna är durella, vilken det här vinet är gjort på. Det här är en vibrerande frisk och ren skapelse gjord efter bubbelkonstens traditionella regler. Vi välkomnas av gröna äpplen, citrus, vit persika och svaga nyanser av päron, honungsmelon och gula plommon – stramt, spännande och elegant med härlig syra, mineraler och lite sälta.
Drick 24-27.
2 400 flaskor.
Aromatisk doft med gula äpplen, citron, mandarin, vita persikor och saltvattenstänkta våta stenar. Smakrik lång eftersmak med krossad sten, citronzest, grapefrukt, kalk, underbar mineralrik sälta och klockren syra. Bra och fyndnära av druvan chenin blanc från Loiredalen.
Drick 24-29.
860 flaskor.
Ungt, friskt och lätt aromatiskt med gröna äpplen, citron, persika, vingummin, knastrande friska mineraler, massor av energi, lysande syra och fin mineralsälta. Fenomenal precision i sammansättningen av rikt mogen frukt och citrusstram mineralspäckad riesling - en sedvanligt högkvalitativ leverans av Robert Weil. Servera till linguine frutti di mare.
Drick 24-34.
720 flaskor.
Härligt friskt med äpplen, lemon curd, vita persikor, honung, citronolja, mineraler, klingande rena och läskande syror, restsötma och en fin avlutande sälta. Välbalanserad, superelegant och finessrik moselriesling från toppläge med en beskedlig alkoholhalt på 7,5 % - så magnifikt!!! Passar bäst till lagrade ostar.
Drick 24-38.
480 flaskor.
För tre år sedan skakade jag på huvudet åt detta men så FEL jag hade! På vårterrassen eller på balkongen när värmen börjar komma och det knoppas i rabatterna. Väl kylt och benen på bordet. Då gör Rabls gelber muskateller sitt jobb som bäst. En aromatisk blomsteräng med äpplen, apelsinblom, mandarin, päron, persika, fläder, krusbär, vita vinbär och en pigg limesyra. Kanske några räkor och lite färskost och kex på bordet? Mycket karaktär och piggt blommig frukt till väldigt lite pengar.
Drick ungt.
12 000 flaskor.
Ung, frisk och stram sauvignon blanc i en mindre aromatisk och elegantare stil än många av sina kollegor - Te Muna drar mer mot genuin frukt än blommande aromatik. Här finner vi svala toner av äpplen, vit persika, grapefrukt, vinbärsblad, fin syra och bra balans.
Drick 24-26.
4 200 flaskor.
Ung, frisk och spännande sauvignon blanc i personlig stil packad med krusbär, vita vinbär, kiwi, äpplen, physalis, persika, bra syra och lite sälta.
Drick 24-26.
1 800 flaskor.
Generös frukt med persika, päron, citrus och grapefrukt. Smaken är elegant och snyggt balanserad med, mandlar, lätt rökig ek och fina syror. Välgjord och köpvärd chardonnay som kombinerar smakrikedom och vibrerande friskhet på ett vägvinnande sätt. Från mikroproducenten Domaine Rewa i Cental Otago på Nya Zeeland. Servera till skaldjursrisotto med saffran.
Drick 24-29.
Stram och frisk chardonnay med lite elegant återhållen doft med gröna äpplen, torkad persika, citron och brynt smör. Smaken är pigg och spänstig med krispiga mineraler, kalk, havssälta, en klockren syrastruktur, fin fathantering och en övergripande bra balans. Hemel en Aarde är ett område att hålla ögonen på och producenten, Newton Johnson, likaså. Servera till ugnsstekt piggvar, ärtpesto, pressad potatis och vitvinssås med
Drick 24-28.
600 flaskor.
Ungt, friskt och stramt med persika, citrus, rökiga mineraler, smör, kalk, sälta, bra syra och bra balans. En klockren, fyndnära och druvtypisk chardonnay med föredömligt diskreta fat.
Drick 24-27.
6 000 flaskor.
Stramt med lite försiktigt blommiga aromer av rosor, röda vinbär, smultron, rabarber, blodapelsin, bra syra och avslutande sälta.
4 200 flaskor.