Laddar annons
Ernst Loosen – arkeologen vars viner tagit världen med storm
24 Apr, 2024

Ernst Loosen – arkeologen vars viner tagit världen med storm

Räcker det inte med att ha vingårdar i en region i Tyskland? Räcker det inte med att ha vingårdar i ett land i Europa? Räcker det inte med att ha vingårdar på en kontinent? Svaret man får från Ernst Loosen på dessa tre frågor är nej. Det här är historien om en av de absolut mest färgglada och karaktärsfulla profilerna inom vinvärlden, och hur han tog hela världen med storm med hjälp av sina viner från Mosel.

Möte med en minnesvärd vinmakare

Den som träffar Ernst ”Ernie” Loosen kommer minnas mötet en lång tid framöver. Det är ett möte som etsar sig fast i minnet. Det är mer än ett vanligt möte. Det är snarare en resa tillbaka i tiden där den ena skrönan efter den andra avlöser varandra. Det är dock även en berättelse om en framgångssaga där han tagit hela världen med storm med hjälp av sina viner, och där han aldrig svikit sitt ursprung och sin historia. Ernst Loosen är arkeologen som vägrade släppa tagit om vinhuset som varit i familjens ägor i över 200 år. Han är vinmakaren bakom vinerna Dr L Riesling, Villa Wolf Grauburgunder och flera andra i dag populära favoriter på hyllan på Systembolaget. Och han är framförallt en av vinvärldens allra starkaste personligheter.

Provade viner från vinmakaren Ernst Loosen

Ett oväntat övertagande: Från arkeologi till vinodling

År 1988 så fanns egentligen inte vinmakning i Ernst Loosens planer. Även om han hade ett efternamn som var kraftigt associerat med vin, då familjehuset i Mosel, Tyskland, varit i familjens ägor i över 200 år, så var drömmen att bli arkeolog. Men då hans far blev sjuk så var han det enda barnet som kunde ta över vinhuset.

Dr Loosen vingård
Dr Loosen vingård

Förändringar och framgångar på hemmaplan

– Vinhuset har alltid varit en del av familjen. Även om många av oss i familjen alltid arbetat med andra saker än vin så kan man inte förneka att vi är en vinfamilj då vinhuset alltid funnits där. Därför var det naturligt för mig att ta över i slutet av 1980-talet. Dessutom insåg jag att jag aldrig skulle kunna få ett jobb som arkeolog. Vet du hur svårt det var på den tiden, säger Ernst Loosen med ett leende på läpparna i samband med ett besök i ett soligt Stockholm i april månad.

Även om han är uppväxt i en vinfamilj så var det först när han tog över vinhuset som han insåg vilken enorm skatt som han hade fått nycklarna till. Han insåg att familjens vingårdar i Mosel var några av de allra bästa i hela regionen. Det var vingårdar där samtliga var klassade som Grosse Lage, Tysklands motsvarighet till Grand Cru.

Dr L Riesling: Skapandet av en världssuccé

De efterföljande åren inleddes ett arbete med att minska skördeuttagen och mer noggrannhet i samband med vinmakningen. 1996 skedde så två viktiga händelser för Ernst Loosen. Det första var att han köpte Villa Wolf i regionen Pfalz. Det är ett vinhus där han än i dag producerar viner gjorda på druvor som pinot noir och pinot gris (grauburgunder) förutom riesling. Det andra som hände var att han skapade vinet som kan beskrivas som en världssuccé; Dr L Riesling.

– Vi bestämde oss för att ta bort alla tyska ord på flaskan och faktiskt korta ner namnet, så jag tyckte Dr L var ett bra namn på vinet. Och det viktiga för mig när jag skapade vinet var att det skulle bli en bra ambassadör för Mosel. Det skulle vara en typisk riesling från Mosel och det skulle gå i en halvtorr och fruktig stil.

Hur gick det då? Jo, det blev en rejäl succé. I dag är Dr L Riesling det mest sålda rieslingvinet i flertalet länder, bland annat Kina och England. Vinet säljs i totalt 90 länder runtom i världen i dag, inklusive Sverige.

– Jag fick till och med ett brev häromdagen från ett par som var på smekmånad i Maldiverna och de skrev att de hade upptäckt vinet där och druckit det varje kväll.

– För mig är nästan instegsvinet viktigare än det allra dyraste vinet från ett vinhus. De tidigare generationerna har inte alltid tyckt det men för mig är det extremt viktigt. För man får bara en chans att övertyga folk om att en druva eller ett vin är bra, och oftast är det genom ett instegsvin. Om ett vin är dåligt så vill man inte dricka det igen. Men om ett vin är bra så vill man gärna upptäcka mer från det området. Därför är vårt instegsvin så extremt viktigt, och för oss är det viktigt att det ger en bild av Mosel och håller hög nivå år efter år.

Dr Loosen vinotek
Dr Loosen vinotek

Global expansion och nya projekt

För några år sedan valde Ernst Loosen att inleda samarbeten på andra sidan Atlanten, i nordvästra USA där han bland annat har projekt ihop med Chateau Ste Michelle i Washington State och med J. Christopher Wines i Oregon. Dessutom har han nyligen inlett ett projekt i Bourgogne.

– Nu har jag lovat min bror att det räcker. Bourgogne är det sista projektet jag inleder, det är ett löfte, säger Ernst Loosen och skrattar.

Villa Wolf: Revolutionen i Pfalz

Hur var det då med Villa Wolf i Pfalz? Du som läser detta känner kanske igen namnet då det i dag finns två viner på hyllan på Systembolaget med namnet på etiketten. Sedan Ernst Loosen tog över vinhuset 1996 så har Villa Wolf fått uppleva lite av en revolution där vinprofilen fokuserar på andra druvor utöver riesling, även om den druvan också är representerad i sortimentet.

– Jag valde att fokusera mina odlingar på pinot noir, pinot gris (grauburgunder) och pinot blanc, utöver riesling. Jag älskar pinot noir och i just Pfalz så tycker jag att samtliga pinot-viner ger ett ärligt uttryck. De trivs mycket bättre där än vad de gör i många andra områden runtom i Tyskland. Och det är extremt kul att se att dessa viner får allt mer uppmärksamhet.

Bland vinerna som produceras under varumärket Villa Wolf hittar vi bland annat deras Grauburgunder, som är ett annat namn för just pinot gris.

– Det många inte känner till är att pinot gris är det mest konsumerade vinet i Tyskland. Och det är just i Pfalz och Rheinhessen som druvan trivs som allra bäst, även om den också finns i Baden. Det är en otroligt populär druva som jag är extremt glad över att vi kan visa upp här i Sverige.

Villa Wolf vingård
Villa Wolf vingård

Mosel, Pfalz, Bourgogne, Oregon och Washington State. Det räcker inte med en vinregion i ett land. Det räcker inte med ett land på en kontinent. Det räcker inte ens med en kontinent. Åtminstone inte om du heter Ernst Loosen.

– Jag är glad över att jag inte började jobba som arkeolog till slut, avslutar Ernst Loosen.