Laddar annons
Vin till caesarsallad - tips på tre viner
21 Apr, 2024
Uppdaterad:
22 Apr, 2024

Vin till caesarsallad - tips på tre viner

Utan att sitta inne med den rätta tio i topplistan på mest kända salladsrätter känns det tryggt att säga att Caesarsallad är med på den. 

Enligt de flesta källor skapades rätten av Caesar Cardini som var till hälften italienare och andra hälften från Mexiko. På 1920-talet drev han tillsammans med sin bror en restaurang i Tijuana i Mexico. Vid ett tillfälle, som ska ha inträffat 1924, tog nästan alla råvaror slut och Caesar tvingades arbeta med det han hade – och gissa vad? Resultatet blev så lyckat och efterfrågat att det lever vidare i form av Caesarsalladen än idag. Så nu firar vi med ett stort vinbanksgrattis till 100 år på salladstronen. Och vi gör det genom att dela med oss av våra tips på vin till caesarsallad. 

Enligt Caesar Cardinis dotter som har varit delaktig i att återskapa det ursprungliga receptet var originalingredienserna: romansallad, brödkrutonger, ägg, parmesanost, worchestershiresås, olivolja, vitlök och vinäger.  Tillbehör som Kyckling, sardeller och bacon ska ha tillkommit senare, liksom alternativen lax, räkor och halloumi. 

Stilmässigt letar vi efter ett friskt vin med bra syra och pigg frukt, lite ek fungerar bra förutsatt att vi väljer ett vin med diskreta ektoner. Stilmässigt passar frisk riesling, sauvignon blanc alternativt albariño (eller alvarinho om det är från Portugal). Eftersom vi närmar oss våren ska vi inte missa att ett rosévin med bra syra och pigg frukt kan vara ett bra alternativ. 

Här är vinerna

  • Leitz Magic Mountain
  • Swan Bay Chardonnay
  • Jurtschitsch rosé

Vin till caesarsallad - tips på tre viner

De flesta roséviner kommer ut på hyllorna först i slutet av april och sedan fylls det på fram till i början på juni. Jurtschitsch Rosé tycker jag har hittat en bra nivå och levererar ren friskt frukt till anständiga pengar: