Laddar annons
Bästa rosévin 2024 – stor topplista
17 Apr, 2024
Uppdaterad: 
18 Apr, 2024

Bästa rosévin 2024 – stor topplista

Flera hundra viner har provats under våren och nu har det blivit dags för oss på Vinbanken att utse bästa rosévin 2024 genom vår stora topplista. 

Rosévinskategorin bara växer och växer, och vi ser allt fler intressanta roséviner som dyker på Systembolaget. Det finns massvis av bra rosé på hyllan på Systembolaget och känslan är att utbudet hela tiden blir bättre och bättre. Nu har vi på Vinbanken gått igenom och testat flera hundra roséviner de senaste veckorna och utsett årets bästa rosé på Systembolaget 2024. Vi har fördelat vinerna i kategorierna fast sortiment och beställningssortiment. Ha i åtanke att det finns otroligt många bra roséviner i beställningssortimentet, för där finns den riktiga bredden som vi ibland saknar i det fasta sortimentet. För många tror att rosévin enbart handlar om ljusa sydfranska viner, men det finns en imponerande bredd om man vet vad man letar efter. Och om du har tid och tålamod att beställa så är det definitivt värt att göra det. I den här listan går vi enbart igenom bästa rosévin 2024 på flaska och inte på box, då vi kommer återkomma med en stor topplista över de bästa roséboxarna inom kort. Vi kommer även återkomma med de bästa mousserande rosévinerna som finns på Systembolaget just nu. 

När vi bedömt rosévinerna har vi utgått från prisvärdhet och gjort en egen bedömning över vilka som enligt oss är de mest prisvärda rosévinerna i sortimentet just nu. Med andra ord handlar nedanstående lista främst om vilka viner som bjuder på mest rosé för pengen. Däremot tipsar vi om roséviner i flera olika prisklasser då det finns en hel del kul att upptäcka. Läs fullständiga omdömen längre ner. 

Här är topp 7 roséviner på hyllan

 • Mulderbosch
 • Jurtschitsch
 • M de Minuty
 • Tommasi
 • Ecologica
 • Puy Cheri
 • Hola MZ

Här är topp 7 roséviner att beställa

 • Chateau Bonnet
 • Tavel Guigal
 • Rabl
 • amie
 • Vacheron
 • Eins Zwei Dry
 • Laurent Miquel

Här är 4 viner att hålla utkik efter i tillfälligt sortiment

 • La Spinetta
 • Villa Wolf
 • Txomin
 • Sancerre Rosé

Bästa rosévin 2024 - stor topplista

Roséviner på hyllan - topp 7

 1. 1
  Bästa köp
  Fynd
  Mulderbosch Rosé

  Mulderbosch Rosé

  2023
  sydafrikaSydafrika
  750 ml
  12.5%

  Det här vinet slutar aldrig att imponera med tanke på prislappen. Välförtjänt av titeln som årets mest prisvärda rosévin på hyllan 2024. I vinet så bjuds du på ett annat djup än du kanske är van vid från de sydfranska vinerna. Här drar det rejält åt röda vinbär utan att för den delen rucka på den skarpa och friska syran där du kommer känna av grapefrukt. Här finns även en liten sälta och örtighet som höjer vinet. Detta är somrigt, trevligt och alldeles lysande för 99 kronor!

  99 kr
 2. 2
  Topprankad
  Fynd
  Jurtschitsch Rosé vom Zweigelt

  Jurtschitsch Rosé vom Zweigelt

  2023
  osterrikeÖsterrike
  750 ml
  12%

  Jurtschitsch rosé vom zweigelt är ett alltid lika säkert kort på hyllan. Här bjuds vi på ett österrikiskt rosé i en somrig skrud där vi får en väldigt snygg och elegant ton av smultron, blodapelsin, rivet apelsinskal och lätt solmogna citroner. En lätt spritsig känsla ger det här vinet en knuff åt det fräscha hållet. Supersnyggt rosévin där man får det bästa av sommarbär och friska apelsiner. 

  125 kr
 3. 3
  Topprankad
  M de Minuty Rosé

  M de Minuty Rosé

  2023
  frankrikeFrankrike
  750 ml
  13%

  Som du kanske märker av finns det inte många sydfranska roséviner på den här listan, och orsaken är att de i mångt och mycket liknar varandra och i ärlighetens namn är kanske lite väl tråkiga. Men om du ska välja ett Provence-rosé i sommar så är det Minuty. Visst, det är en jätteproducent men det här är bra, riktigt bra. Och framförallt bjuder det på en imponerande längd med lite mer doftintensitet och smakintensitet än sina grannar. Fräscht, somrigt, bärigt och okomplicerat.

  169 kr
 4. 4
  Topprankad
  Fynd
  Tommasi Baciorosa Appassionato

  Tommasi Baciorosa Appassionato

  2023
  italienItalien
  750 ml
  12.5%

  Italienska roséviner har en tendens att alltid dra mer åt persikohållet än vad de franska vinerna gör. Det här är inget undantag, och vi gillar det sjukt mycket. Du får massvis av vit persika, aprikos, vattenmelon, blodapelsin och lätt solmogna apelsiner. Det är fräscht, lite sötmoget och riktigt trevligt. Ett svalkande rosévin som får dig att drömma dig bort till Italien i sommar!

  99 kr
 5. 5
  Topprankad
  Ecologica La Pluma Rosé

  Ecologica La Pluma Rosé

  2022
  spanienSpanien
  750 ml
  12.5%

  Ett spanskt rosévin som överraskar gång på gång. Det här har imponerat på varje provning som undertecknad haft möjlighet att testa det på. I det här vinet så drar det mycket åt apelsinhållet där du även kommer få somriga bär, lite persika och en hel del rivet apelsinskal. Snyggt, fräscht och okomplicerat. 

  97 kr
 6. 6
  Topprankad
  Puy Chéri Syrah Rosé

  Puy Chéri Syrah Rosé

  2023
  frankrikeFrankrike
  750 ml
  12.5%

  Det finns en anledning till att det här är Sveriges mest sålda rosévin. Det här är okomplicerat, klunkvänligt och bärigt. Man kommer längt med de tre faktorerna, och här får man ihop dessa på ett snyggt sätt. Smultronen, apelsinen, persikan och sältan finns där. Välgjort och prisvärt!

  95 kr
 7. 7
  Topprankad
  Hola MZ Rosé by Måns Zelmerlöw

  Hola MZ Rosé by Måns Zelmerlöw

  2023
  spanienSpanien
  750 ml
  12%

  Det är något med det här rosévinet som alltid övertygar en. Man går in med en viss skepsis, men det överträffar alltid ens förväntningar. Det här är ett bra rosévin och det kan man inte förneka. Du bjuds på en fin och intensiv bärighet som drar lite mer åt apelsinhållet än åt det bäriga hållet, men du får även en liten diskret örtighet som är trevlig. Det här är välgjort och ger dig allt du önskar av en svalkande rosé. 

  99 kr

Bästa rosé att beställa - topp 8

Som vi nämner ovan så finns det en hel guldgruva av roséviner i beställningssortimentet. Bredden som inte finns på hyllan finns verkligen i beställningssortimentet. Och det visar vi upp här nedan där vi listar de åtta bästa rosévinerna att beställa 2024. 

 1. 1
  Bästa köp
  Fynd
  Château Bonnet Rosé

  Château Bonnet Rosé

  2023
  frankrikeFrankrike
  750 ml
  13%

  Ett rosévin som verkligen överraskade rejält när det provades. Det har lite av en helt egen karaktär där örtigheten är i rampljuset. Det bjuder på härligt somriga toner där du direkt i doften får ett knippe färska örter, vattenmelon, krusbär och lite smultron. Snyggt, välgjort och en kontrast till alla ljusa sydfranska roséviner. Klockrent rosévin nu i sommar!

  139 kr
 2. 2
  Topprankad
  Tavel Rosé E Guigal

  Tavel Rosé E Guigal

  2022
  frankrikeFrankrike
  750 ml
  14%

  Ursäkta irritationen men att vi inte har ett enda Tavel-vin på den fasta hyllan är uselt. Tavel bjuder alltid på en härlig kontrast till de sydliga grannarna i Provence. Och Guigal är ett otroligt säkert kort när det vankas Tavel-drickande. En snygg djup Tavel med mgna jordgubbar, röda vinbär, färska örter och tydlig ton av blodapelsin i längden. Charmigt värre och en riktigt bra Tavel! Om du vill se hur rosévin kan vara så är det här ett bra exempel. 

  189 kr
 3. 3
  Topprankad
  Fynd
  Rabl Zweigelt Rosé

  Rabl Zweigelt Rosé

  2023
  osterrikeÖsterrike
  750 ml
  11.5%

  Ett rosévin som gör en glad direkt när man möts av färgen. Det här intensivt rosa med en fantastisk fin ton av smultron, vit persika, vattenmelon, lite salvia och en imponerande längd där man får en touch av solmogna apelsiner. Ett klockrent fynd i beställningssortimentet. 

  149 kr
 4. 4
  Topprankad
  Fynd
  amie original rosé

  amie original rosé

  2023
  frankrikeFrankrike
  750 ml
  12.5%

  Ett rosévin som vi hyllat flera gånger här på Vinbanken. Vi har nu testat det vid hela fem olika tillfällen, och varje gång blir vi lika glada. En snygg och elegant flaska med ett snyggt och elegant innehåll. Det här är en av årets stora rosényheter och en rejäl överraskning på rosévinshimmelen. Ett fräscht, somrigt, bärigt och otroligt gott rosévin som får en att drömma sig bort till en solig uteservering! Här får du somriga smultron, grapefrukt, färska örter och sälta i ett väldigt snyggt paket. 

  149 kr
 5. 5
  Topprankad
  Vacheron Sancerre Rosé

  Vacheron Sancerre Rosé

  2022
  frankrikeFrankrike
  750 ml
  14%

  Om du får en möjlighet att testa en Sancerre Rosé, ta den! Visst, priset är högt men det här är kandidat till ett av de allra bästa rosévinerna som finns där ute. Här får du ett intensivt, djupt och friskt rosévin på samma gång. Det kommer fram gröna toner av gräs, färska örter, somriga bär, smultron, rabarber, jordgubbar och allt man associerar till svensk summar. Supergott och läskande!

  339 kr
 6. 6
  Topprankad
  Eins Zwei Dry Pinot Noir Rosé

  Eins Zwei Dry Pinot Noir Rosé

  2023
  tysklandTyskland
  750 ml
  12%

  Man borde ställa sig frågan; är det något Johannes Leitz inte är bra på? Han kan alkoholfria viner, han kan knastertorra rieslingviner och uppenbarligen kan han roséviner. Om du tröttnar på sydfranska roséviner så kan du trösta dig med att det kommer dyka upp flera bra pinot noir-roséviner från Tyskland i det tillfälliga sortimentet. Men om du vill beställa ett sådant så hart du här ett riktigt bra alternativ. En typisk tysk pinot-rosé med en lätt spritsig känsla. Tydliga somriga lite djupa toner med vildhallon, smultron och rabarber. En imponerande längd där du även kommer få en liten ton av röda vinbär. Otroligt snyggt. 

  134 kr
 7. 7
  Topprankad
  Laurent Miquel Cinsault Syrah Rosé

  Laurent Miquel Cinsault Syrah Rosé

  2023
  frankrikeFrankrike
  750 ml
  12.5%

  Om vi ska vara helt ärliga så klår Languedoc Provence när det kommer till prisvärdhet bland roséviner, och det här är ett perfekt exempel. Blint så kommer det här vinna över flera viner som kostar drygt 50 kronor mer. Du får en rosé med röda vinbär, örter och ungdomlig entusiasm. En frisk, fräsch rosé med mycket röda bär, skogshallon, smultron och jordgubbar. Bra syra, bra längd och ett riktigt bra rosévin. 

  135 kr

Tips på några roséviner som lanseras i tillfälligt sortiment under våren

Håll utkik i det tillfälliga sortimentet under våren, för det kommer dyka upp flera rolika roséviner där. Här nedan tipsar vi om några av dessa. Det har som sagt blivit en hel del rosévinsdrickande de senaste veckorna, och flera av dessa viner kommer komma i det tillfälliga sortimentet. 

93760 Sancerre Rosé 2023 | 169kr | 24/5 | 7200 flaskor

En superimponerande rosé som vi får bekanta oss med från och med 24 maj. Här får vi en intensiv doft av somriga bär, apelsinskal och en färsk örtighet. Och just den här örtigheten är så imponerande där timjan kommer fram på ett supersnyggt sätt. Avslutet bjuder på grapefrukt men även sälta. ett definitivt köp.

91310 Txomin Etxaniz Rosado 2023 | 155kr | 10/5 | 7200 flaskor

Ett baskiskt rosévin! Du hör ju hur charmigt det låter. 10 maj är det dags för detta unga örtiga och sjukt roliga rosévin att nå hyllan. Här är det mynta, salvia och massvis av friska citrusfrukter som slåss om rampljuset. Det är färsk citron, smultron, bär och en lite speciell framtoning men ändå otroligt somrigt. Charmpaket!