Vita budgetviner, ett passar till "In porchetta"

Favoritmarkera

Enkelt vin i moderat prisklass passar både nu och då. Beroende på tillfälle kan vinet också användas i bål eller som del av en vindrink som till mat. Koppla av i umgänget med vin och njut även av det enkla. Det behöver inte alltid vara det exklusiva som smakar “bäst”. Ett av vintipsen nedan är ett av undertecknads favoritval i lågprisgruppen. Att laga och servera till är förslagsvis ”In porchetta” som är Le Marches läckra sätt att smaksätta ljust kött med blad från vild fänkål.

Allt från fet fisk till spädgris, kanin och kyckling får en annorlunda kryddning av de dilliknande bladen med en arom som påminner både om fänkål och dill.

Pollo in Porchetta
Ingredienser
1 kyckling
6 oskalade vitlöksklyftor
100 g rimmat sidfläsk
1 dl olivolja, extra vergine
2 dl vitt vin
Blad från vild fänkål (eller odlad)
Salt och peppar

Stycka kycklingen i portionsbitar. Skär fläsket i tärningar. Skölj fänkålsbladen. I brist på vild fänkål, kan man ta odlad och tillsätta några fänkålsfrön för att få mer smak.

Värm oljan i en vid stekpanna med höga kanter. Lägg ner fläsket och kycklingbitarna, först med skinnet neråt. Låt dem brynas runt om. Se till att värmen inte blir för hög. Lägg ner de oskalade vitlöksklyftorna, fänkålen och späd med vinet. Täck med lock och låt puttra på svag värme.

Servera med skyn och eventuellt ugnsstekt potatis.

Samma recept kan du använda till kanin och anka. Tack till Barbro Guaccero för receptet.

Vintips till maten:
Du kan välja ett vitt vin från Marche, t ex Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico. Det halvtorra vintipset nedan är inte att rekommendera till maten,  Guntrum är mycket bättre att använda och servera till mingel- och drinktillfällen.

Guntrum Riesling 2011 (6155), L Guntrum, Tyskland, 54 kr
Halvtorrt vin med lätt frukt, päronsmak, syrlig citruston och sötma som av honung. Enklare än enklast men fungerar väl kyld och jämförd med många andra vita viner i liknande prisklass, helt okej.
Betyg: Vardagsvin a la budget-genren och utan någon karaktär av växtplats etc., en svag 3 a.

Moncaro Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico 2011 (22424), Moncaro, Italien, 62 kr
Torr, ungdomlig smak med inslag av gråpäron, persika och citrus. Trevlig eftersmak.
Omdöme: vinet är ett enkelt vardagsvin men som genom åren alltid överraskat mig för sin stabila smak. Ett pålitligt vin i baskvalitet, med ren smak och friska längd. Få gör det lika bra som Moncaro. Ett bra vardagsvin helt enkelt.
Betyg: 4

Marqués de Riscal 2011 ( 6001), Marqués de Riscal, Spanien, 74 kr
Torr, mycket frisk lätt aromatisk smak med inslag av päron, ananas och grapefrukt.
Omdöme: Vardagsvin. Detta är fram till idag årets come-back. I många år har jag helt enkelt “inte gillat” vinet som fram till nu alltid hade en besvärande svaveldoft och smak därtill särledes artificiell. För den som är känslig är svavel mycket störande. Av detta finns lite i denna butelj varför saken är klar. Producenten har ryckt upp sitt vin. Bra gjort.
Betyg: 3

Kommentera