Laddar annons
Bäst i test vecka 13 - med fokus på sherry
27 Mar, 2024

Bäst i test vecka 13 - med fokus på sherry

I Bäst i test vecka 13 gör vi en liten specialare och fokuserar enbart på sherry. Dessutom gör vi det från en enskild producent. 

Veckans test bäst i test blir en specialare från södra Spanien, närmare bestämt Jeréz. Fyra härligt traditionella och smakrika viner från sherrydistriktet: två amontillado och två palo cortado. Många halvintresserade tänker nog ”det här har jag provat förut” men ge dessa en extra chans. Alla viner kommer från det lilla företaget med den rika historien: Cayetano del Pino, som verkligen har en egen husstil i en lättgillad, traditionell och mycket smakrik tappning. Alla fyra viner provades på en aktivitet i december och jag har väntat på att de skulle komma ut i beställningssortimentet – nu finns de där och här kommer artikeln.

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget utan har tagits in av de svenska importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme. Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. 

Vårat fokus i artikelserien Bäst i test är viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men ibland när vi hittar något speciellt som sticker ut utanför det spannet kan vi ta med och recensera även det. I artikelserien har vi lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vi har säkerställt med importörerna att vinerna vi publicerar finns i lager.

Historien om Cayetano del Pino

Cayetano del Pino startades på 1880-talet och var i sin glans dagar ett stort företag med 130 anställda, 600 olika etiketter, omfattande lager och buteljeringsanläggning. Under 1900-talet genomgick sherryindustrin flera svåra perioder och i början på 1980-talet hade CDP tappat nästan hela sin försäljning. Företaget, som fortfarande finns i familjen, valde då att stänga försäljningsverksamheten och invänta bättre tider istället för att sälja med förlust. Man fortsatte att sköta sin lagring och vinerna fanns där bakom lås och bom men såldes inte. 

I början på 2000-talet gjordes en överrenskommelse med Lustau att buteljera en palo cortado från CDP. Några år senare visade Sanchez-Romate samma intresse och började sälja en begränsad mängd av CDPs viner med specialdesignade etiketter som bär namnet Cayetano del Pino. Sedan flera år har CDP återigen börjat marknadsföra sina egna begränsade buteljeringar. CDP är mest kända för sin palo cortado men även i viss mån för sin amontillado. Totalt släpper företaget runt 25 000 buteljer per år. Varje flaska är hanterad och buteljerad helt för hand – Cayetano del Pino levererar verkligen äkta hantverk från södra Spanien.  

Bäst i test vecka 13 - med fokus på sherry

Tips på mat till vinerna

Palo cortado passar bra till: oliver, lagrad skinka, olika lagrade ostar, tapas, spanska och italienska korvar. Prova även till olika soppor till exempel trattkantarellsoppa.

Amontillado passar till: Krämiga smakrika ostar, hummersoppa, charkuterier, grillad tonfisk eller tapasrätter med ansjovis

Servera palo cortado vid 12-14 grader
Servera amontillado vid 10-13 grader

Både amontillado och palo cortado håller i flera månader i kylskåp i öppnad flaska.