Naturliga viner är den stora nyheten på Systembolaget i april. Det är lätt att fokusera på dessa viner som grupp, förmodligen det mest revolutionerande som tagits hem av bolagets inköpsavdelning förutom svensk äppelmust, men det finns även en hel del annat att lägga märke till. Det finns vin för alla, vita och röda, i låg som hög prisklass, i udda smak men också som välbekant och då möjligen en mer säker smakupplevelse.
Dolcettoviner kommer stort. De norditalienska kärnfriska rödvinerna av sorten dolcetto från vinregion Dolcetto di Dogliani DOC har fram till nu varit underrepresenterade på Systembolaget. Likaså kommer förstärkning till distriktet Beaujolais vilket varit sorgligt negligerat. Beaujolaisvin har presenterats till svenska konsumenter som en gupp "lättsam, syrligt saftig vinstil passande till buffé". Gamaydruvan kan mycket mer än "picknic" och det får vi exempel på med fem nya viner. Otroligt spännande spanska områden som Montsant och Bierzo, äntligen, vad vi väntat. Därtill är undertecknad inte helt nöjd ännu utan hoppas på än fler viner framöver från dessa och till dem närliggande områden. Hursomhelst, mycket spännande är på gång in i butik som vi vanligtvis inte ser på hyllorna och det är positivt.
Nedan månadens Topp 10-lista. Många viner vilka är mycket bra har inte fått plats p g a att urvalet är begränsat till tio vita respektive röda. Min intention har varit att blanda stilar, priser och kvaliteter. Prenumeranter på Vinbankens månadsbrev har fått en mer detaljerad "rapport".
Vita viner, Topp 10 april
Chenin Blanc 2011 (2014), Fish Hoek, Western Cape Sydafrika, 59 kr
Druvor: Chenin blanc.
Smak: Torr, medelfyllig. Tydligt frisk, smak av citrus, päron, äpplen och örtkryddor. Markerad beska. Inslag av mineral.
Passar till: Saffransgravad lax, bufféer med fisk och kallskurna charkuterier, gärna asiatisk med tonvikt på ingära, saffran, citrongräs framför de eldiga och heta smakerna.
Omdöme: Vardagsvin. Trevlig. Bra karaktär och egen personlighet. Skön.
Betyg: 4
Clare Hills Riesling 2009 (6404), Pikes Vintners Pty, Clare Valley Australien, 90 kr
Druvor: Riesling.
Smak: Torr, medelfyllig. Örter och lime samt citrus, lätt petroleumton, smak av grapefrukt.
Passar till: som drink eller glasvin vid mingel, till vårsallad med citrusvinaigrette.
Omdöme: Bättre vin. Generös och frisk. Varm underton.
Betyg: 3
Saint-Véran Réserve 2010 (5602), Joseph Deshaires, Saint-Véran Frankrike, 99 kr
Druvor: Chardonnay.
Smak: Torr, medelfyllig. Stram. Grön frukt, äpplen och päron, inslag av mineral, lätt nötighet. Bra längd.
Passar till: Ljust kött eller fiskrätt med krämig sås. Nötter eller vårliga primörer, citrusdressing. Avokado och fänkålsallad.
Omdöme: Bättre vin. Fin koncentration. Trevlig!
Betyg: 4
Adam Les Natures Gewürztraminer 2010 (2165), Alsace Frankrike, 139 kr
Druvor: Gewurztraminer.
Smak: Torr, medelfyllig. Parfymerad, litchi, gul frukt med kryddor, lätt rondör och fetma, smak av honung och örtkryddor. Rund och mjuk.
Passar till: Dillkött av kalv, till ostar som fördrink väl kyld.
Omdöme: Bättre vin. Balanserad. Välgjord. Drick nu, gärna till ost.
Betyg: 4
Chardonnay Barrel Selection 2009 (99396), Sterhuis, Bottelary Sydafrika, 167 kr
Druvor: Chardonnay.
Smak: Torr, fyllig. Fruktig, gula-gröna äpplen, inslag av persika, päron och lime. Rostade fat, lätt mineralton. Lätt smörighet i avslutningen. Lång eftersmak.
Passar till: Krämiga rätter och gärna en risotto med primörer, ljust kött med gräddsås.
Omdöme: Kvalitetsvin. Skönt vin, tydlig och rak.
Betyg: 5
Siefersheimer Silvaner Trocken 2010 (90569), Wagner Stempel, Rheinhessen Tyskland, 169 kr
Druvor: Silvaner.
Smak: Torr, medelfyllig. Gröna äpplen, smak av grapefrukt. Inslag av mineral, tydlig jordmånskänning (god) smak av örter och gräs. Balanserad syra. Lång eftersmak.
Passar till: Asiatisk nudelsoppa, kyckling med örter och citron, vit fisk panerad. Sallad. Sparris.
Omdöme: Kvalitetsvin. Balanserad. Finstilt vin i mix mellan örter och mineral.
Betyg: 4
Chablis 2010 (91155), Domaine Pattes Loup, Chablis Frankrike, 199 kr
Druvor: Chardonnay.
Smak: Torr, medelfyllig. Stram, gröna äpplen, päron, ton av nötter, tydlig mineral. Bra längd, härlig skärpa.
Passar till: Blåmusselsoppa med citrongräs, creme ninon. Sallader, örter, skaldjur, elegant fiskrätt.
Omdöme: Kvalitetsvin. Stram, ren med tydligt uttryck. Lagra gärna.
Betyg: 4
Matassa Blanc 2008 (91156), Domaine Matassa, VdP des Côtes Catalanes Frankrike, 295 kr
Druvor: 75% grenache blanc, 25% maccabeu.
Smak: Torr, medel/fyllig. Mogen gul frukt, äpplen, banan, päron med inslag av hasselnötter, örter och mienral. Fat. Nyanserad.
Passar till: Marinerade och grillade grönsaker, ankbröst, amerikanska ribbs, basilikagrillade havskräftor.
Omdöme: Kvalitetsvin. Nyanserat välgjort vin a la hasselnöt-skolbok-exempel.
Betyg: 4
Riesling Beerenauslese 2006 (5364), Dr Loosen, Mosel Tyskland, 99 kr, 187 ml.
Druvor: Riesling.
Smak: Söt, medelfyllig. Komplex. Gul frukt, persika och aprikos, mogen grapefrukt och citron, inslag av lime, honung, ananas och en lätt mandelton. Örter. Lång.
Passar till: Desserter med exotisk frukt eller en pannacotta med hjortronsylt.
Omdöme: Kvalitetsvin. Smak som nektar. Helt fantastisk!
Betyg: 5
Brauneberger Juffer Riesling Kabinett 2010 (90577), Schloss Lieser, Mosel Tyskland, 159 kr
Druvor: Riesling.
Smak: Halvtorr/söt, medelfyllig. Smak av äpplen och grapefrukt i sötare tappning, limesyrlig balans, inslag av mineral. Lätt örtig. Komplex. Balanserad.
Passar till: Smakrik mat med viss syra, tonfisk med skaldjur och primörer, citrusvinaigrette.
Omdöme: Kvalitetsvin. Fantastiskt vin. Söt smak när som bäst d vill säga med syrlig balans. Njut!
Betyg: 5
Röda viner, Topp 10 april
Zuccardi Serie A Bonarda 2009 (6557), Familia Zuccardi, Mendoza Argentina, 89 kr
Druvor: Bonarda.
Smak: Medelfyllig. Mörk frukt, körsbär, markerad mandel, kärnig, apelsin, viol och chokladsmak.
Passar till: Grillat kött, som entrecote med rostade grönsaker.
Omdöme: Bättre vin. Trevlig, personlig och lättgreppad.
Betyg: 4
Crozes-Hermitage 2010 (2861), Domaine Habrard, Crozes-Hermitage Frankrike, 116 kr
Druvor: Syrah.
Smak: Medelfyllig. Röd frukt, kärnig underton, tydligt örtkryddig, inslag av fat. Lång eftersmak.
Passar till: Köttgrytor av många slag.
Omdöme: Bättre vin. Skönt bett, precis som det ska vara.
Betyg: 4
Mompertone 2008 (98081), Prunotto, Monferrato Italien, 129 kr
Druvor: 60% barbera , 40% syrah.
Smak: Fyllig. Röd frukt, mogna körsbär, lätt animalisk ton, inslag av örter, fat. Fikon och tobak.
Passar till: Köttgryta, mustig kycklingrätt alternativt fisk med knaperstekt bacon eller svampstuvning.
Omdöme: Bättre vin. Skön italienare med mognad. Topp idag.
Betyg: 4
Vino Nobile di Montepulciano Vigne Nuove 2008 (2144), Poliziano, Vino Nobile di Montepulciano Italien, 149 kr
Druvor: Sangiovese.
Smak: Fyllig. Mörk frukt, mogna körsbär, morelller, plommon, smak av läder, russin, lätt parfymerad. Örter. Lång koncentrerad.
Passar till: Helstekta lammracks, stekt vårlök, tomathalva och rostad potatis.
Omdöme: Bättre vin. Fantastiskt nyanserad. Bra köp. Drick nu.
Betyg: 5
Cúmaro Riserva 2008 (2349), Umani Ronchi, Conero Italien, 149 kr
Druvor: Montepulciano.
Smak: Medelfyllig. Mörk frukt, kärnig underton av mandel, kakao och örter. Frisk eftersmak.
Passar till: Stekt kyckling, rostade rödbetor. Fläskkött med frisk grönsakssallad.
Omdöme: Bättre vin. Kärnig och frisk. Personlig, gärna spara.
Betyg: 4
Morgon Cuvée Classique 2010 (91150), Jean Foillard, Morgon Frankrike, 179 kr
Druvor: Gamay.
Smak: Medelfyllig. Stramt kärnig röd frukt, körsbär, blåbär, röda vinbär. Örter. Frisk, bra eftersmak lätt vaniljton.
Passar till: Kryddig fläskfilet. Smakrikt kryddig mat passar friskt vin.
Omdöme: Kvalitetsvin. Frisk och välgjord. Bra Beaujolais.
Betyg: 4
Terres-Dorées Fleurie 2010 (90105), Jean-Paul Brun, Fleurie Frankrike, 179 kr
Druvor: Gamay.
Smak: Lätt/medelfyllig. Bärig, ren smak med tydlig bitterhet som av mandelkärnor och örter. Lätt mineralton. Bra längd, skön balans.
Passar till: Grillat fiskspett, kyckling eller svamp-grönsakspaj, ost, kallskurna charkuterier.
Omdöme: Kvalitetsvin. Läckert vin som med sin friskhet ökar salivproduktionen. Toppen till mat.
Betyg: 4
Langhe Nebbiolo 2009 (99303), Massolino, Langhe Italien, 185 kr
Druvor: Nebbiolo.
Smak: Fyllig. Röd frukt, röda äpplen, markerad syra, moderata tanniner, elegant helhet med inslag av blommor, körsbär, kryddor och fat.
Passar till: Smakrika kötträtter, gärna vilt. Ripa med gräddsås är ett alternativ.
Omdöme: Kvalitetsvin. Läcker. Alternativ för den som inte vågar Barolo.
Betyg: 4
Brancaia 2008 (92017), Brancaia, Chianti Classico Italien, 259 kr
Druvor: Sangiovese och merlot.
Smak: Fyllig. Mörk frukt, plommon och körsbär, markerade tanniner, kärvt inslag, smak av kakao, örter och mineral Rostade kaffe, inslag av fat. Örter. Komplex och nyanserad. Ung. bra eftersmak.
Passar till: Renkalvfilet eller älg med stuvade kantareller.
Omdöme: Kvalitetsvin. Skönt vin med god potential för lagring.
Betyg: 4
Montiano 2008 (94010), Falesco, Lazio Italien, 279 kr
Druvor: Merlot.
Smak: Fyllig. Mörk frukt, plommon och körsbär (därtill mandel), smak av kaffe, rostade fat, örter och kryddor. Markerade tanniner. Lång eftersmak.
Passar till: Smakrika kötträtter, gärna vilt.
Omdöme: Kvalitetsvin. Läcker. Lagra/sparavin m potentiell stor utväxling.
Betyg: 4
Prado Enea Gran Reserva 2004 (90226), Bodegas Muga, Rioja Spanien, 349 kr
Druvor: 80% tempranillo samt 20% garnacha, mazuelo och graciano.
Smak: Medelfyllig. Röd och blå frukt, inslag av läder, fikon och fat. Mogna plommon och körsbär. Lätt örtig med smak av fat. Balanserad, mogen, komplex med lång eftersmak.
Passar till: Klassiskt lagad kötträtt, en ragu eller söndagstek i ugn.
Omdöme: Kvalitetsvin. Utvecklad, fantastisk snits. Mogen.
Betyg: 4
Gevrey-Chambertin Premier Cru Les Cazetiers 2008 (95107), Faiveley, Gevrey-Chambertin Premier Cru Frankrike, 499 kr
Druvor: Pinot noir.
Smak: Medelfyllig. Röda mogna bär och frukt, körsbär, hallon, smak av örter, svamp, nötter, mineral. Fat. Balanserad. Komplex och nyanserad.
Passar till: Lammstek med potatisgratäng.
Omdöme: Kvalitetsvin. Fantastisk och välgjord. Gärnavin!
Betyg: 5