Laddar annons
Vin till kycklingbulgogi med kimchi fried rice
19 Apr, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vin till kycklingbulgogi med kimchi fried rice

Bulgogi är en uppskattad maträtt i Korea som ofta lagas med nötkött. Vinet är vitt med finstämd fruktsötma.

Vin till kycklingbulgogi med kimchi fried rice. är ett vitt vin för att smaken har en hetta av kimchin. Efter att ha provat receptet med kyckling konstaterar vi att man lika gärna kan byta ut råvaran till lax.

Kimchi fried rice smakar lite starkare och vänner av vin vet att den goda kombinationen bygger på en fruktigare smak i vinet, gärna med en knivsudd sötma.

RECEPT | Kycklingbulgogi med kimchi fried rice

4 portioner

KYCKLINGBULGOGI
600 g kycklingfilé, skär i 2,5 cm kuber
4 msk ljus soja
2 msk strösocker
2 tsk risvinäger
1 msk sesamolja
3 vitlöksklyftor, skalade och rivna

KIMCHI FRIED RICE
1 rödlök, i tunna skivor
2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
3 dl kimchi, gärna välsyrad
6 dl kallt kokt koreanskt eller japanskt ris
0,5-1 dl kimchispad
2 msk ljus soja
1 msk sesamolja
3 msk rostade vita sesamfrön
2 msk finskuren gräslök, eller det gröna från salladslök
150 g salladsärter, skurna på tvärsen
rapsolja till stekning

GÖR SÅ HÄR

1) Blanda alla ingredienser till marinaden och bulgogin, förutom kyckling. Lägg sedan ner kycklingbitarna och marinera i rumstemperatur minst 15 minuter. Under tiden förbereds kimchi fried rice. Man kan gärna marinera kycklingen längre, flera timmar i kylen och över natten fungerar utmärkt.

2) Stek röd- och vitlök på hög värme, 2 minuter. Grovhacka kimchin och lägg den i pannan. stek med lök i några minuter. Tillsätt sedan ris, kimchispad, soja sesamolja och sesamfrön - låt genomsteka, under omrörning. När allt ris är stekt, smaka av med eventuellt mer soja och sesamolja. Strössla med gräslök och salladslök.

3) Laga kycklingen samtidigt som riset går i pannan. Stek kycklingen i lite olja, i en rykande varm panna. Bryn gyllene, runt om och se till att den är genomstekt.

4) Servera direkt tillsammans med det nystekta kimchiriset.

VINTIPS | Mulderbosch Chenin blanc 2021 (76691), beställningssortimentet, 229 kr för 3 L

Druvor: Chenin blanc
Smaken är torr, medelfyllig, fruktig med en generös hint av honung, kryddor, tydlig smak av mogna päron, en touch av exotisk frukt. Passar till fisk och kycklingrätter, med asiatisk twist eller till vegorätter.
Betyg: 4+

Fler recept - med vin- eller andra dryckesförslag hittar du i Vinbankens receptdatabas.