Laddar annons
Kiara Scott – det sydafrikanska stjärnskottet som går sin egen väg
19 Apr, 2024

Kiara Scott – det sydafrikanska stjärnskottet som går sin egen väg

Lägg namnet Kiara Scott på minnet. Den unga sydafrikanska vinmakerskan är bara i början av sin hittills imponerande resa, men redan nu har hon hunnit med att sätta avtryck på den internationella vinkartan.

Den sydafrikanska vinindustrin har genomgått en stor revolution de senaste åren. Från att ha ansetts vara ett land som producerar billiga boxviner som blivit storsäljande favoriter i Sverige, till att i dag börja få erkännande som ett vinland där man producerar viner av högsta världsklass. Och man gör det med unga, framstående vinmakare i spetsen. Det är vinmakare som vågar tänka utanför boxen och som vågar utmana både sig själva och den sydafrikanska vinbranschen. En av dessa är Kiara Scott, som nyss fyllt 30 år. Egentligen borde Kiara inte ens befinna sig på den här scenen. Hon är inte uppväxt med vin överhuvudtaget, utan det var lite av slumpen som ledde henne in på den här banan. 

– Om jag skulle dricka med mina vänner när vi var yngre så var det antingen öl eller boxvin vi drack. Jag hade ingen större tanke på att jag kunde jobba med vin. Jag är uppväxt i Kapstaden och i stort sett ingen i min umgängeskrets hade ett intresse för vin, berättar Kiara i samband med hennes första besök i ett för dagen snöigt Stockholm.

Kiara Scott

– Det här är magiskt för mig. Jag tycker det är så vackert. Det är första gången jag ser snö och jag tycker bara det är så härligt att se, fortsätter hon samtidigt som den samlade gruppen besökare på vinprovningen huttrar och beklagar sig över den fallande snön utanför fönstret. 

Kiara Scott är Sydafrikas yngsta kvinnliga vinmakare någonsin

Brookdale Estate är namnet på vinhuset som Kiara Scott i dag är ansvarig vinmakare för. Huset grundades så sent som 2015 och något år senare anslöt Kiara Scott till det lilla vinhuset i vinregionen Paarl som ligger direkt norr om betydligt mer kända Stellenbosch. År 2017 var hon med och skapade sin första årgång, och 2019 blev hon utsedd till ensamt ansvarig vinmakerska hos vinhuset. Med det blev hon den yngsta kvinnliga vinmakerskan i Sydafrikas historia. 

– Jag kände faktiskt inte till det till en början, men det var någon som sa det till mig. Jag tänker faktiskt inte på det så mycket utan jag tycker snarare det är en ära att få det här förtroendet. 

Paarl, Sydafrika
Paarl är vinregionen där Brookdale har sin hemvist.

Hennes resa börjar som sagt i Kapstaden, där hon ändå upptäcker den fantastiska världen av vin och sedermera börjar studera vitikultur och oenologi vid Elsenburg. Hon blir sedan antagen till det prestigefulla lärningsprogrammet CWG där hon får Duncan Savage som mentor. 

– Jag har Duncan att tacka för enormt mycket. Han har alltid stöttat mig i min vinmakning och det jag gör, så det har betytt enormt mycket för mig att få lära mig av honom. 

När det kommer till Kiaras viner så sticker de ut utifrån sett. Här finns såklart imponerande viner gjorda på druvan chenin blanc men det viner som är det första som den svenska publiken fick bekanta sig med var en så kallad field blend. I april 2024 kom nämligen blygsamma 480 flaskor till det tillfälliga sortimentet på Systembolaget av vinet Brookdale Sixteen Field Blend. Och vinet är gjort på det intressanta sättet att man skördar alla druvor, oavsett druvsort, samtidigt. Field Blend är metoden som används när man gör det österrikiska vinet Gemischter Satz, och det hör absolut inte till vanligheterna att man gör det utanför Österrikes gränser. 

Brookdale är en småskalig producent

– Det visar en del av kapaciteten som finns i Paarl. Att 16 olika druvsorter kan samspela och skapa ett imponerande vin på det här sättet är unikt. 

Brookdale är fortsatt en småskalig producent där man producerar några tusen flaskor varje år av de enskilda vinerna. I fallet med Brookdale Sixteen Field Blend, 2022, så fick Sverige den allra största delen av flaskorna. Till Systembolaget anlände även majoriteten av Storbritanniens allokering. Men du kanske kommer känna igen namnet Brookdale när du går på restaurang, för några av landets främsta restauranger har nämligen börjat upptäcka vinet och köpa in de få flaskorna som kommer till Sverige.