Laddar annons
Vin till tajine de poulet
3 Jul, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vin till tajine de poulet

En lite pyssligare maträtt är Tajine de Poulet som i det här receptet går i tydligt franska tecken.

Vin till tajine de poulet. Vinet är en röd Bourgogne som smakar fräscht med rödfruktig och bärig smak. En touch av fat ger kropp och struktur vilket möter matens fylliga smak väl.

RECEPT | Tajine de Poulet

1 kyckling
5-6 potatisar
2 stora morötter
5 stora gula lökar
15-20 körsbärstomater
1 dl olivolja + lite extra till tomaterna
ev. 0,5 grovhackad konfiterad citron
färsk koriander och gröna oliver till servering
1 tajinegryta med lock

Kryddblandning

1 bit färsk ingefära
1 bit färsk gurkmeja
2 vitlöksklyftor
2-3 msk olivolja
2 tsk korianderfrön
1 tsk ras el hanout (algerisk kryddblandning)
0,5 g saffran
1 rejäl nypa salt
nymalen vitpeppar

GÖR SÅ HÄR

1) Lägg kycklingen på rygg på en skrärbräda. Skär ut kycklingklubbor, lår och vingar. Skär bröstkorgen med filéer i två delar. Kocken (för detta recept) säger att han brukar skära geno revbenen hela vägen ner till halsen eftersom mycket smak sitter i benen. Det går givetvis lika bra med benfria filéer.

2) Gör kryddblandningen: Skala och riv ingefära, gurkmeja och vitlök fint på ett rivjärn och lägg över i en mortel. Häll i olivoljan och tillsätt sedan övriga ingredienser till en kryddpasta. ställ åt sidan.

3) Lägg kycklingbitarna i en bunke och gnid in dem med kryddblandningen. Ställ åt sidan under tiden som du förbereder grönsakerna (diska inte morteln - smakerna som finns kvar vill du ha kvar till senare).

4) Skala och skär potatisen och morötterna i tjocka skivor. Skala och strimla löken. Ställ åt sidan.

5) Värm ugnen till 80 grader.

6) Lägg tomaterna i en ugnsform, ringla över lite olivolja och salta. Torka tomaterna i ugnen med ugnsluckan på glänt (kila in en träslev för att släppa ut ångan)tills tomaterna är lite skrynkliga - det tar 30 minuter till 2 timmar beroende på hur stora och vattniga tomaterna är. Ta ut och ställ åt sidan.

7) Häll olivoljan i morteln och rör runt så att oljan tar så mycket smak av kryddorna som möjligt. Stek sedan löken i oljan, på låg värme, tillsammans med en nypa salt. Ta pannan från värmen när löken är genomskinlig och bred ut den i botten på en tajineform. Om du har induktion- eller gasspis kan du inte tillaga på spisen. Värm i så fall i ugnen på 175 grader.

8) Stek kycklingen på hög värme i samma stekpanna som dus tekte löken i, tills alla bitar har en fin gyllene yta. Lägg kycklingbitarna och eventuellt konfiterad citron i tajineformen ovanpå löken.

9) Lägg potatis- och morotsskivorna i bunken där kycklingen låg tidigare. Ringla över olja, salta och blanda. Lägg över potatis och morötter i tajinformen, ovanpå kycklingen så att de bildar en vacker, cylinderformad pyramid. Toppa med de ugnstorkade tomaterna. Sätt på locket och tillaga på medelvärme, på spisen, i 1 timme. 2 timmar om du lagar i ugn.

10) Ta formen åt sidan och låt vila en stund. Värm ytterligare 30 minuter, precis innan servering.

11) Strö över oliver och grovhackad koriander precis innan servering.

Smaklig måltid!

VIN TILL Tajine de Poulet

Louis Jadot Santenay 2016 (77493)

Bourgogne, Côte de Beaune, Santenay, 259 kr
Utmärkt, frisk samtidigt smakrik bärig och fruktig pinot noir som har drag av örter, kryddor, fat och skogssvamp. Gillar vinet för dess fräschör!
Betyg: 4

FLER RECEPT PÅ KYCKLING MED VINTIPS.

RECEPT FRÅN: Sebastiens franska kokbok
En annan pysslig jättegod rätt är gäddqueneller, också den från Sebastiens franska kokbok.