Cider till hot chickenchili med paprika- och ostfyllda quesadillas
En värmande gryta som hot chickenchili med paprika- och ostfyllda quesadillas smakar bra efter en dag i skidspåret. Perfekt sportlovsmat helt enkelt.
Cider till hot chickenchili. Bäst passar cider som med sin låga alkoholhalt gifter sig fint med paprikahettan i maten. Men då grytan smakar lagom av hettan är kombinationen till ett vin möjlig, en torr frisk riesling överraskar stort. Prova!
Receptet påminner en aning om mole kyckling eller Mole de Pollo som rätten heter i Mexiko.
RECEPT | Hot chickenchili med paprika- och ostfyllda quesadillas
2 röda chilifrukter, delade med kärnor
2 msk tomatpuré
4 vitlöksklyftor
1 msk malen spiskummin
2 tsk malen koriander
1 msk paprikapulver
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad fänkålsfrö
1 msk kakao
1 hel kyckling
2 gula lökar
2 msk rapsolja till stekning
400 g krossade tomater
3 dl vatten
0,5 dl koncentrerad kycklingfond
1 tsk honung
saltPaprika- och ostfyllda quesadillas
1 röd paprika
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
2 dl riven cheddarost
4 tortillabröd
2 msk olivolja
salt och nymald svartpepparTill servering
2 dl crème fraiche
0,75 dl hackad koriander
Gör så här
1) Mixa chili, tomatpuré, vitlöksklyftor, spiskummin, koriander, paprikapulver, oregano, fänkålsfrön och kakao till en currypasta.
2) Stycka kycklingen så att du får ut lår, vingar, drumsticks och filéer. Gnid in kycklingdelarna med hälften av currypastan och låt marinera i 30 minuter, i rumstemperatur.
3) Hacka den gula löken grovt. Hetta upp oljan i en gryta. Lägg i kycklingdelarna och bryn tills de fått färg. Tillsätt löken och resten av currypastan. Häll i krossade tomater, vatten och kycklingfond och sjud på medelvärme utan lock i cirka 30 minuter. Smaka av med honung och salt.
RECEPT | Ost- och paprikafyllda quesadillas.
4) Värm ugnen till 225 grader, varmluft.
5) Kärna ur och strimla paprikan. Skiva rödlöken och hacka vitlöken fint. Fördela hälften av cheddarosten på två av tortillabröden. Lägg paprika, rödlök och vitlök ovanpå. Salta, peppra och strö över resterande ost. Lägg på de återstående bröden, ringla över olja och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
6) Gratinera i ugnen cirka 5 minuter tills osten har smält och bröden har en gyllene färg. Skär upp i portionsbitar.
7) Strö över koriander på chickenchilin och servera tillsammans med bröden och crème fraiche i en skål vid sidan av.
När jag lagade grytan första gången serverade vi den tillsammans med bulgur - inte med quesadillas. Vi hade gräddfil i stället för crème fraiche, och utelämnade honung. Dekorationen var timjan i stället för den helt klart mer passande koriandern (vilket är ett måste till quesadillas). Men, man tar vad man har när i fjällstugan!
Cider till hot chickenchili
CIDER: Pomologik Ingrid, 99 kr. Kan vara slutsåld - men håll uppsikt, den kommer tillbaka.
Pomologik, Strängnäs Sverige, 750 ml av äpplet Ingrid Marie, spontantjäst i tank, lagrad 6 månader.
Fruktig, torr ändå med en liten fruktsötma i kulissen, lätt knäckig hint och fin längd. När cidern serveras kylskåpskall är den snarlik ett 'naturvin'. Med lite högre värme i glaset kommer äppligheten fram, likaså en liten fruktsötma. Ren, välgjord och god!
Betyg: 5
CIDER 2: Cidre Biologique Brut (1803), Normandie Frankrike, 54 kr
Utmärkt, torr, stram och lagom "sur" cider som numer är en klassiker när man söker "the real stuff".
Vitt vin till hot chickenchili
A. Christmann Riesling 2019 (5882), EKO, 145 kr
Gutswein, alkoholhalt: 11,5%
Frisk, stor och ren doft.
Torr, medelfyllig, renfruktig av gröna och rödgula äpplen, touch av päron, örtig, lätt saltkant. Stramsyrlig längd. Kan sparas 3-4 år.
Passar bra för många tillfällen, som ett glas friskt vin, till skaldjur, kokta fiskrätter, sallader och getost.
Betyg: 4