Blaufränkisch – Österrikes spännande röda druva

Favoritmarkera

Varma somrar och kalla vintrar. Hög fuktighet och dimma om hösten. En omkringliggande bergskedja. Hade det inte legat en grund stäppsjö i mitten hade förutsättningarna för högklassigt vin inte existerat.

Neusiedlersjön är precis som sin närliggande ungerska motsvarighet, Balatonsjön, av stor betydelse för traktens vinodlingar. Speciellt den österrikiska sjön, som inte är mer än två meter djup som mest, säkerställer att vinappellationen Burgenland får återkommande påhälsning av den nobla ädelrötan botrytis cinerea. Sjöns viktiga funktion, att reglera temperaturen, bidrar inte bara till botrytisangripna söta viner utan skänker även förutsättningarna för regionens mest spännande röda druva, blaufränkisch.

Leithaberg

En kort resa från den pittoreska byn Rust, på den västra stranden av Neusiedlersjön, ligger Leithagebirge. Bergskedjan är en förlängning av Alperna och på de branta sluttningarna trivs blaufränkisch. Druvan har egentligen alla förutsättningar att bli en favorit bland de vinintresserade. De bättre exemplaren uppvisar hög klass med stram syra och balanserande strävhet. Kryddigheten har vissa likheter med syrah från Rhône medan den körsbärsliknande frukten tar dig till italienska Valpolicella. Det finns bara ett problem. Det är från Österrike.

Få tänker på landet som varandes rödvinsproducerande eller att Neusiedlersjöns påverkan på Leithagebirge, eller Leithaberg som appellationen benämns, genererar ett varmt klimat. Blaufränkisch inte bara trivs i värme utan närmast behöver den för att stråla. De riktlinjer som det aktiva lokala kontrollorganet i Leithaberg dessutom ställt upp, för att vinerna ska få gå under appellationsbeteckningen, verkar för en ursprungstypisk stil. Ambitionen är således att konsumenten ska veta vad denne får när ett vin från Leithaberg inhandlas. Exempelvis ett försiktigt bruk av ny ek.

Vill du prova de matvänliga blaufränkisch-vinerna från Leithaberg i Burgenland? Beställ den duktiga Gernot Heinrich 2010 Leithaberg (97086) för 169 kronor. Med sin örtkryddiga körsbärsfrukt, fina strama syra och återhållna alkoholhalt är det ett utmärkt val till fågelrätter som serveras med gräddig sås. Vinet kan dessutom lagras ett par år till om man föredrar en mer jordig karaktär på sin blaufränkisch. Tjugo kronor billigare är Heinrich 2010 blaufränkisch (75687) som blott benämns Burgenland. Även detta vin är ett fint exempel på druvans karaktär. Nittnaus 2010 blaufränkisch Edelgrund (79064) för 170 kronor visar också upp druvans register på ett strålande vis. Prova gärna till lite kryddigare paprika- och kycklingbaserade rätter.

Släpp eventuella fördomar du har om österrikiska röda viner och bli positivt överraskad!

 

Skribent: Niklas Jörgensen

Lämna ett svar

 1. Bastardo
  12 maj 2013

  Tack för en fin artikel. Det första vinet har jag beställt till vår nästa provning.

  • Niklas Jorgensen
   15 maj 2013

   Förlåt sent svar; nyss hemkommen efter 5 intensiva dagar i Tokaj.
   Just Gernot Heinrich är en producent jag tycker nått riktigt långt vad gäller de röda vinerna. Basnivån håller hög kvalitet och även toppvinerna bibehåller en ursprungskänsla vilket annars har varit en svaghet i Österrike, enligt min mening. Många premiumviner har helt enkelt varit och är för extraherade och generöst fatade när det borde vara tvärtom. Heinrich är ett undantag. Kanske gör de Österrikes bästa röda i sin Salzberg….

   MVH

   NIklas

 2. Peter
  9 augusti 2015

  Kanon-vin Heinrich Blaufränkisch Burgenland från 2013 års skörd – omsorgsfull & fin flaska med en ”kork” i glas samt en fin etikett vilket ger ett extra spännande intryck.
  ///Peter