Laddar annons
Björn Frantzén lanserar vin ihop med Douglas Murray
25 Apr, 2024
Uppdaterad:
25 Apr, 2024

Björn Frantzén lanserar vin ihop med Douglas Murray

Han är en av världens främsta kockar med två trestjärniga Michelinrestauranger. Nu väljer Björn Frantzén att ge sig in i vinbranschen genom att lansera ett vin ihop med tre andra vinpersonligheter. Och vinvalet blev en Cotes-du-Rhone.   

Douglas Murray, Ian Caubier, Filip Tegnér och Björn Frantzén. Det är kvartetten som nu väljer att ge sig in i vinindustrin genom att lansera en Cotes-du-Rhone som kommer finnas tillgänglig i Systembolagets beställningssortiment

– Jag har nog fått förfrågningar i över tio års tid om att sätta mitt namn på ett vin men jag har alltid tackat nej då jag aldrig velat sätta mitt namn på ett vin bara för sakens skull. Jag vill tro på det här, säger Björn Frantzén i en intervju med Vinbanken. 

Hur kommer det sig då att en kvartett bestående av NHL-proffs, vinkännare och prisvinnande kockar väljer att lansera att vin ihop. Allt börjar egentligen för över tio år sedan då det före detta hockeyproffset Douglas Murray spelar i San José Sharks i Kalifornien och vid flera tillfällen besöker en restaurang söder om staden. I den restaurangen arbetar då Ian Caubier som i dag är Master Sommelier, som är en titel som drygt 250 personer världen över innehar. De delar ett stort vinintresse och blir vänner. På den vägen är det och flera år senare knyts även banden med Björn Frantzén och Filip Tegnér. 

Frantzén & Cauble är namnet
Foto: Ingager

– Det låg rätt i tiden och det känns verkligen helrätt att göra det här. Jag har länge haft ett vinintresse och sedan februari är jag dessutom sommelier, så det gör det hela ännu roligare, berättar Douglas Murray som beskrivs som länken i det här samarbetet och den som förde samman kvartetten. 

"Vi är alla helt överens"

Enligt Ian Caubier som har störst erfarenhet av vin så föll valet på en Cotes-du-Rhone efter att de hade testat över hundra viner.

– Vi diskuterade flera olika appellationer och viner, men till slut ville vi ha ett vin som funkar både en vanlig kväll men även till en härlig bit mat. Vi alla var helt överens om det här vinet när vi väl kommer över det, att det var ett vin som alla kan stå bakom och som levererar väldigt mycket vin för pengarna. 

I framtiden kommer vinet, som heter Frantzén & Cauble, kunna hittas på flera av Björn Frantzéns restauranger, bland annat populära Brasserie Astoria på Nybrogatan i Stockholm. 

Ian Caubier
Ian Caubier är en av drygt 250 personer i världen med titeln Master Sommelier.

– Självklart, så klart vi ska servera det där. För mig handlar det om att skapa något som många kan ta del av. Jag skulle i dag kunna kontakta en knivtillverkare som och lansera en kniv för flera tusen kronor men jag vet att en väldigt liten skara skulle köpa dessa knivar. Det här vinet däremot kommer kunna drickas av väldigt många och jag kan helt stå bakom det. 

Just nu finns enbart ett vin i kollektionen men kvartetten utesluter inte ytterligare lanseringar. Däremot lär det inte bli några fler viner från Rhonedalen, åtminstone om man ser till eventuella framtida lanseringar av vita viner. 

– Om vi lanserar ett vitt vin framöver så lär det bli ett vin som går åt det fräscha hållet. Jag älskar viognier men det är inget vin jag kan dricka varje dag, så det lär bli ett fräscht vin, avslutar Ian Caubier.