Laddar annons
19 May, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Etna - Vulkanvin från Sicilien

Vinerna är närmast eteriska, aningen blommiga och kan vara kluriga att beskriva såväl för en nybörjare som en inbiten vinexpert. Såväl pinot noir som nebbiolo lär dyka upp som referenser men sanningen är att nerello mascalese och nerello cappuccio är två tämligen unika druvor med sin alldeles egna stil.

Dessutom odlas de i ett av de mest intressanta områdena i vinvärlden - Etna.

Dagarna är varma, nätterna kyliga. Odlingarna är belägna på svindlande höjder, upp till drygt 1000 meters höjd. Med andra ord är växtsäsongen förlängd och det är inget ovanligt att skörden pågår in i november. Men hur är det möjligt att odla vin runt etna, en av världens mest aktiva vulkaner? Vulkanisk jord är vanligtvis väldigt bördig och inget för vinrankor. Förklaringen är enkel. Vinrankor odlas inte runt hela etna utan främst kring samhällena Linguaglossa och Randazzo på vulkanens nordliga sida, samt på den sydöstra sidan där jordmånen består av vulkaniska stenar och sand. Den västra delen av etna är däremot betydligt mer näringsrik och är också hemvist för stora pistageodlingar och citrusfrukter.


 Nerello mascalese

Nerello mascalese är huvuddruvan och har en mer klassisk struktur än cappuccio som mer står för fruktigheten i vinerna. Liknelsen med nebbiolo är förståelig, likaså pinot noir. Etna kan upplevas som ett närmast sensuellt vin på doften medan smaken ofta bjuder på tanniner som minner om norditalienska Barbaresco.

Producenterna runt etna har alla valt olika inriktningar men en grundregel får sägas vara att ett försiktigt användande av fat är essentiellt för nerello-druvorna. På Systembolaget finns ett flertal av de främsta producenterna representerade. Varför inte beställa Giuseppe Russo's instegsvin 2010 'A Rina (79242) för 179 kronor. Med sin eleganta, lätt rökiga, viol- och körsbärsdoftande bouquet, och fint uppbyggda smak där syra och sandiga tanniner samsas, är det lätt att falla pladask. Servera det gärna lätt kylt ur bourgognekupor och till fågelrätter med gräddiga såser. Nerello älskar nämligen fet mat!


 Giuseppe Russo som driver egendomen Girolamo Russo

Även Erse 2009 (70815) från Tenuta di Fessina representerar den slanka stilen av etna. Årgången är dessutom svalare än 2010. För 169 kronor får du ett rödfruktssyrligt vin med en stil som fullkomligen skriker efter en bolognese.

För den som vill förstå storheten i etna rosso gör klokt i att beställa 2010 Guardiola (72113) från Tenuta delle Terre Nere. 292 kronor och i behov av ytterligare lagring för att fatkaraktären ska sjunka in. Det är dock ingen tvekan om att enskilda vingårdslägen som Guardiola på ca 1000 meters höjd har något fullkomligen unikt över sig. Stilen är densamma som de föregående två, blott ett par nummer större mer lagringsdugligt och aningen mer generös i fatanvändandet.

 

Fotnot. Etna är ett strålande semestermål tack vare sitt läge nära den lyxiga badorten Taormina.

Du kanske också är intresserad av
En nyare artikel om ett av Tenuta di Fessinas viner är publicerad den 18 maj 2015
Frederico Curtaz, vinmakare på Tenuta di Fessina

 

Skribent: Niklas Jörgensen