Underskatta aldrig historiens betydelse för ett specifikt vins berömmelse. Tokaj är ett utmärkt exempel på detta. Världens äldsta regionala appellation och vingårdsklassificering härrör från ungerska Tokaj-Hegyalja och kan härledas helt tillbaka till år 1700. Trettio år senare startade detaljarbetet med att rangordna vinmarkerna.
Varför var Tokaj först ut? Förklaringen är sannolikt enkel. Dåtidens främsta viner var söta. De mest eftertraktade från Tokaj - Aszú-vinerna - var angripna av Botrytis Cinerea, ädelrötan som lägger sig som en hinna runt druvan och livnär sig på vattnet i skalet. Problemet var att ädelrötan inte dök upp varje år, eller åtminstone inte i alla vinmarker. Klassificeringen byggde således på antagandet var möjligheten för ädelröta var störst. Mer ädelröta, mer vin och mer betalt. Under 1900-talet förlorade den söta vinstilen anhängare, kunskapen föll i glömska och i ett senare skede var även kommunismen en orsak till varför Tokaj's storhet tynade bort.
Szent Tamas - Tokajs kanske främsta vingårdsläge
I samband med järnridåns nedmontering så blev Ungern och då särskilt Tokaj ett eftertraktat område att investera i. Problemet var att mycket av den kunskap som funnits i området var utraderad under de dryga fyrtio år som kommunismen härskade i landet. Eller som en av de ledande producenterna, Zoltán Demeter, berättade för mig vid förra årets möte: ”Vi hoppade över en-två generationer av vidareförd vinmakningstradition och fick börja om helt från början efter järnridåns fall 1989.” Idag är situationen en annan. Tokaj-Hegyalja upplever en renässans och regionen kan uppvisa flera oerhört begåvade vinmakare. Likväl, och detta är värt att skänka en tanke, så uppgår den totala produktionen av sött vin i området till en procent. Ändå är det just det nektarliknande vinet som en överväldigande majoritet av konsumenterna förknippar med Tokaj. Du också?
Tokaj av idag består av ca 400 enskilda vingårdslägen, något av en ungersk motsvarighet till Bourgogne och dess många klassificerade vinmarker. Regionens nordliga breddgrad, Tokaj är beläget i nordöstra hörnet av Ungern, innebär stora skillnader i uttryck mellan de många vingårdslägena. Lägg till det faktum att området är gammal utslocknad vulkanmark och du har även en markerad syra i vinerna. Fokus idag är främst torra vita viner, eller halvtorra, på druvorna furmint och hárslevelű. Produktionen av blå druvor är obefintlig i och med att vinlagen inte tillåter att Tokaj får vara rött.
István Szepsy
Vill du ta del av den kvalitet som Tokaj idag står för vänder du dig till Systembolagets beställningssortiment. István Szepsy, som närmast betraktas som en ikon i regionen och den man vänder sig till för goda råd, är representerad med sin Szepsy furmint 2009 (72769) för 279 kronor. Ett strålande vin där årgångens varmare stil matchar den försiktiga ekfatsrostningen väl. Furmints gula frukt och mineraldrivna syra är också tydlig i detta lagringsdugliga vin. Från samma årgång återfinns två viner från ett av områdets nya stjärnskott; István Balassa.
Produktionen är minimal och egendomen drivs närmast som ett boutique-vineri. Prova Balassa Szent Tamas furmint 2009 (74597) för 259 kronor. Ett lysande vin från ett av Tokajs mest berömda vingårdslägen. Modernt med viss antydan av fat, rik fruktighet som nästan drar åt det tropiska men som ändå stramas upp av balanserande syror. Ett vin som hanterar såväl smakrika rätter av griskött som de mer kraftiga fiskrätterna. Från Balassa finns även en hárslevelű från två klassiska lägen att beställa, Balassa Betsek/Mézes-Mály 2009 hárslevelű (74449) för 259 kronor. Med sin halvtorra karaktär men närmast kraftfulla framtoning är det här gulfruktiga, lätt blommiga vin med mineralstinn syra, ett svårslaget val till många rätter ur det skandinaviska köket.
Prova något nytt. Modern torr eller halvtorr Tokaj kan vara ett av de mest spännande och oväntade viner du druckit på bra länge!
Skribent: Niklas Jörgensen