Laddar annons
Succén fortsätter: Exire, nu som boxvin för de stora tillfällena
11 Apr, 2024

Succén fortsätter: Exire, nu som boxvin för de stora tillfällena

Från Apuliens solkyssta vingårdar till matborden hos svenska vinälskare. Exire på flaska har tagit många svenska vinälskare med storm. Nu fortsätter succén i en ny praktisk form, tillgängligt som boxvin.

Vinet är gjort på negroamaro- och primitivodruvor från Apulien i södra Italien. Apulien utgör klacken av landets stövelformade karta och regionens smakrika, charmiga och matvänliga viner har på senare år blivit alltmer framträdande på den internationella vinarenan. En rad spännande druvsorter har sitt ursprung härifrån och två av de mest framstående är just negroamaro och primitivo. 

Exire bjuder på mjukt inlindade tanniner, mörk björnbärsfrukt och välavvägd ekfatskaraktär som gör det till en utmärkt följeslagare till åtskilliga rätter, allra helst från det italienska köket. 

Exire passar exempelvis till smakrika anrättningar som salsicciapasta, grillat lamm -, fläsk- och nötkött. Samt till klassiker som pasta bolognese, ossobuco, krämig risotto med parmesan, mustig melanzane alla armigiana eller vällagrade hårdostar. Vinets mjuka tanniner gör det även tacksamt till vårens bufféer eller som sällskapsdryck på egen hand. 

Den nya förpackningsvarianten bag in box lämpar sig extra bra för större sällskap. 

Sveriges vinexperter hyllar

Sveriges vinexperter är fulla av lovord för Exire, ett vin som först fångade både kritikers och konsumenters hjärtan med sin eleganta flaska som lanserades i slutet av 2023. Detta vin på flaska mottog även flertalet medaljer från välkända vinrecensenter som Vinbörsen, Gilbert & Gaillard och Vinhyllan. 

Nu har Exire även belönats med en FYND-medalj från Vinbanken, tillsammans med en glänsande recension för dess senaste lansering i boxformat under 2024, vilket är en stark bekräftelse på vinet som ett riktigt kvalitetsvin till rimlig peng.

Medaljer
FYND - Det här var imponerande. Riktigt snyggt!
― Jozo Glavas, Vinbanken, April 2024
GOLD!
― Gilbert & Gaillard, 2023
Lysande val från Apulien!
― Karl-Emil Danielsson, Vinhyllan.se, Oktober 2023
BRA KÖP - Syditalienskt solsken på flaska!
― Eva Weckström, Vinbörsen, Oktober 2023

Ett vin byggt på Primitivos kraft & Negroamaros elegans

Primitivodruvan kännetecknas vanligtvis för dess styrka och kraftfulla smakprofil medan Negroamaro mer för sin elegans och komplexitet. Därav är denna blend en perfekt kombination av kraft och elegans, vilket skapar en harmonisk och välbalanserad vinupplevelse​.

Primitivodruvorna plockades i slutet av augusti för att bevara sin fräschör. Negroamarodruvorna skördades först i slutet av september, då de uppnått sin optimala mognad. Efter skörden avstjälkades druvorna och genomgick sedan pressning. Must och skal överfördes sedan till temperaturkontrollerade ståltankar, där de fick jäsa tillsammans. Just denna maceration, där musten interagerar med skalen, hjälper till att dra ut färg, tanniner och de komplexa smaker som kännetecknar Exire.

Vad passar Exire till?

Exire bjuder på mjukt inlindade tanniner, mörk björnbärsfrukt och välavvägd ekfatskaraktär som gör det till en utmärkt följeslagare till åtskilliga rätter, allra helst från det italienska köket. Exire passar exempelvis till smakrika anrättningar som salsicciapasta, grillat lamm -, fläsk- och nötkött samt till klassiker som pasta bolognese, ossobuco, krämig risotto med parmesan, mustig melanzane alla Parmigiana eller vällagrade hårdostar. Vinets mjuka tanniner gör det även tacksamt till vårens bufféer eller som sällskapsdryck på egen hand. Den nya förpackningsvarianten bag in box lämpar sig extra bra för större sällskap.