Röttorps Bästa med topprioja

Favoritmarkera

Nya vintips denna vecka fyndig spansk cabernet, dyr delikat Rioja, finstämd aussigrenache, härlig matriesling i ny årgång, champagnelikt bubbel, stor lyxsyrah och himmelsk Vintage Port.

Fyndig spansk cabernet

I Navarra i Norra Spanien gör man många bra viner till mycket rimliga priser. Här blandar man gärna sina inhemska druvor med internationella. Ett fyndigt bra Navarravin i den stilen just nu är Palacio de la Vega Crianza, 2009för 69 kronor. Cabernet Sauvignon är dominerande druva för detta välstrukturerade vin med mognadskomplexitet och lång rik eftersmak, t.o.m. lite finess i detta basprisläge.

Dyr delikat Rioja

I min smak är La Rioja Alta Gran Reserva 904, 2001 för 299 kronor den just nu förnämsta Riojan. Storslagen, mogen trettonåring samtidigt ungt spänstig stor med mycket finstämda nyanserade nästan lite bordeauxliknande mognadstoner. Vinner även på fortsatt lagring även om den redan utvecklat en betydande delikat personlighet

Finstämd aussigrenache

När Du vill ha ett lättsammare rödvin med komplexa läckra finstämda toner till lättare mat är The Stump Jump Reserve Grenache, 2011 för 99 kronor ett utmärkt val. Det utmärkta vinhuset d’Arenberg i Australien har gjort denna härliga milda grenache.

Ny rieslingårgång med klass

Domaene Gobelsburg Riesling, har anlänt i nya årgången 2013 för 99 kronor. Frisk balanserad bra och ganska innehållsrik österrikisk matriesling. Lite större spänst än förra årgången och bra basriesling till hela skalan av vitvinsrätter.

Champagnelikt mousserande

Pongrácz Brut för 111 kronor håller stilen som det bästa och mest champagnelika bubblet kring hundringen. Fin frächör parad med innehåll och komplexitet med genomklang i eftersmaken. Gjord på Pinot Noir och Chardonnay från utvalda vingårdar i Sydafrika, med samma metoder som champagne.

Lyxsyrah

Veckans nya röda lyxvin på Röttorps Bästa är Ojai White Hawk Vineyard Syrah, 2010 för 359 kronor. Rikt, lätt rökigt, mycket komplext och generös frukt med tuch av sötma och härligt saftigt långt slut. Stort vin från södra Kalifornien och vinhuset Ojai med Adam Tolmach. Mycket bra till rika vilträtter.

Himmelsk Port för källaren

Veckans vintips för källaren är den gudomligt stora vintage porten Graham’s, 2000 för 749 kronor.  Den kom nu som ny årgång i april även om vi tidigare haft den på Systembolaget. Jag hade då 20 kvalitetspoäng på den. Nu när den är snart 14 år visar det sig vara helt rätt. En av de absoluta bästa från portvinstoppåret 2000 och för alla som diggar Vintage Port är det ett fynd. I min smak tycker jag att man gärna skall spara vinet minst 20 år till innan man öppnar det. Den är visserligen helt ljuvlig nu men växer mycket på fortsatt långlagring. Det är fullt möjligt att Du uppskattar det lite yngre än jag. Om man har någon speciell relation till år 2000, giftermål, barn eller annan viktig händelse är detta det ultimata vinet att fira det med under de kommande 45 åren. OBS måste dekanteras noggrant för att ta bort fällningen före konsumtion.

Lämna ett svar