Laddar annons
30 Apr, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med överkomlig Bolgheri

Nya vintips denna vecka är överkomlig Bolgheri, ständig fyndchablis, vitt sött starkvin, rosébubbel som vinner över stilla rosé, mäktig Grand Cru riesling, bra röd ecobox och en just rieslingbox.

Överkomlig Bolgheri

I det ganska nya toscanska vindistriktet Bolgheri gör man i första hand röda viner på bordeauxdruvor. De trivs bra med närheten till havet och därmed lite varmare nätter under odlingssäsongen. Ofta blir de rätt dyra viner, några riktigt storslagna. Ruit Hora, 2010 för 139 kronor är en överkomlig Bolgheri med rätt mycket merlot, lite cabernet och ett stänk syrah. Rikt och lite ungt, med viss mognadskomplexitet och längd, lite laddat hela vägen. Används som en fyllig bordeaux.

Ständig fyndchablis

Nya årgången Chablis Vieilles Vignes Dom. Sainte Claire, 2012 från vinhuset Brocard för 169 kronor är en stor chablis från en speciell vingårdsdel med gamla stockar. Vinet görs helt utan fatpåverkan för att hålla nere oxidationen. Frisk och mycket komplex delikat chablis med finessig mineralisk längd. Utvecklas också väl vid fortsatt lagring. Detta vin har i mina provningsprotokoll legat på fyndplats nästan varje år under de senaste 20 åren.

Vitt sött starkvin

Det finns några riktigt bra och dessutom rätt billiga klassiska söta starkviner som passar bra till många efterrätter. Moscatel de Setúbal, 2008 för 65 kronor per halvflaska är ett av de mest intressanta vita. Görs av José Maria da Fonseca på Setubalhalvön sydost om Lissabon. I deras stora vinportfölj ingår också rödvinsklassikern Periquita. Rikt, generöst, härligt och utomordentligt i detta prisläge.

Rosé bäst med bubbel

Rotari Rosé, 2010 för 99 kronor är ett riktigt bra rosébubbel från Trentino i norra Italien. Gjord på samma sätt som Champagne med lång tid på jästfällningen från andrajäsningen på flaskan. En härlig kombination av fräschör och friskhet med lite mognad och komplexitet. Jag tycker de slår alla stilla roséviner i motsvarande prisläge i alla livets situationer.

Mäktig Grand Cru riesling

Veckans nya vita lyxvin på Röttorps Bästa är A. Christmann IDIG Grosses Gewächst, 2012 för 399 kronor. Stor rik mullig och kraftfull riesling med mycket stort register och långt ganska öppen redan nu och verkligt storslaget med bra syra. Kommer från en unik gammal vingård och är den främsta Grand Cru rieslingen i denna stil i Tyskland. Växer också länge med lagring. Används på samma sätt som en stor vit bourgogne.

Bra röd ecobox

Har i veckan provat alla de 146 boxarna i fasta sortimentet. En jobbig och viktig uppdatering, eftersom dessa viner tappas då och då under året och därför kan variera lite. Bland de billiga röda är Adobe Cabernet Sauvignon/Syrah/Carmenere, 2012 en riktigt bra eco box från Chile för 199 kronor per 3liter.  Fruktig, rik och saftig chilenare med längd och rätt bra slut.

Just torr rieslingbox

Bland de billigare vita torra boxarna tycker jag Wildboar's Rock Riesling, 2013 för 199 kronor för 3liter nu är en just rieslingbox. Frisk, trevlig och bra riesling karaktär hela vägen med hygglig längd.