Laddar annons
Wirra Wirra – den ikoniska producenten lanserar vin i Sverige
21 Mar, 2024

Wirra Wirra – den ikoniska producenten lanserar vin i Sverige

Med över 100 års historia har vinhuset Wirra Wirra gjort sig ett namn i Australien och är i dag ett av de mest välkända vinhusen i landet. Men i Sverige är det få vinkonsumenter som ens känner till Wirra Wirra. Det vill de nu ändra på i och med lanseringen av sitt vin The 12th Man Chardonnay 2022 som kommer till Sverige i mars. 

I slutet av 1800-talet är det få visionärer som vågat satsa på vinodlingar i Australien. Bland de som ändå gjorde det blev succén nästintill omedelbar. Wirra Wirra, som kan översättas till ”bland träden” på aboriginska, grundades 1894 och är med det ett av få australiensiska vinhus som kan stoltsera över att ha funnits sedan 1800-talet. Man gjorde sig snabbt ett namn både inom Australiens gränser men även internationellt för sin shiraz som blev flaggskeppet hos Wirra Wirra. Efter några kämpiga årtionden kom Greg Trott in som ny ägare år 1969. Det blev starten på en imponerande resa där Wirra Wirra skaffades sig ett internationellt erkänt rykte på flera håll och kanter runtom i världen. 

– Det är få vinhus som kan säga att de funnits sedan 1800-talet. Det går dock inte att förneka att det var Greg Trotts intåg som blev den stora skillnaden för oss. Han byggde upp vinhuset igen och han trodde på sin vision, berättar Stephen Jones som är exportchef på Wirra Wirra. 

"Det är ett ikoniskt vin"

Wirra Wirra har sedan slutet av 1960-talet ständigt tagit stora kliv och anses i dag gå i bräschen för hållbara viner som håller hög nivå. Vinhuset producerar generellt sett väldigt sällan viner som kostar under 10 euro. Enligt Stephen Jones så är Wirra Wirras vin Churchblock den mest sålda Bordeauxblenden från Australien för under 15 euro, och det är i stort sett alltid det vinet konsumenterna associerar Wirra Wirra med. 

Wirra Wirra

– Jag har hört flera australiensare som åker utomlands och som går in i en vinbutik och där frågar efter Churchblock och alltid blir lika förvånande över att det inte finns där. Det är ett ikoniskt vin som de allra flesta australiensare känner till, oavsett var de kommer ifrån. 

Än i dag ägs Wirra Wirra av Greg Trotts familj, och än i dag vågar man enligt Stephen Jones tänka nytt när det kommer till vinmakning i McLaren Vale som är Wirra Wirras hemvist. De har dock även odlingar i Adelaide Hills. 

– McLaren Vale är utan tvekan Australiens framtid när det kommer till vinmakning. Den regionen går i bräschen när det kommer till hållbar vinodling, och det finns en enorm bredd bland vinerna som odlas här. 

Wirra Wirra är en bra överblick över Australiens vinproduktion

Om man slänger en snabb blick på Wirra Wirras sortiment blir det snabbt klart vad Stephen Jones menar med att bredden finns i McLaren Vale. Bland vinerna hittar vi roséviner, chardonnay, riesling, sauvignon blanc, cabernet sauvignon, grenache, shiraz, Bordeauxblends, touriga nacional och flera andra druvor. Det är i stort sett en bra överblick av Australiens vinproduktion koncentrerat till ett litet område några mil söder om Adelaide i de sydligaste delarna av landet. 

Wirra Wirra

– Nu är det svårt att generalisera kring vin, men när det kommer till vinerna från McLaren Vale så skulle jag säga att de kännetecknas av fräschör. Tack vare att man kan komma upp på höjder så kan man även få till fräscha viner som inte är för tunga. De känns naturliga. 

Wirra Wirra i dag lockar några av landets absolut bästa vinmakare och vinpersonligheter till sig. Matthew Deller, som är Master of Wine, har nyligen klivit in som VD. Även Emma Wood, som startade sin resa hos Wirra Wirra på 90-talet, har återvänt från en tid hos jätten Penfolds. Det gör att hela teamet av vinmakare hos Wirra Wirra nu består av kvinnor. 

– Jag vet inte hur många andra som har det faktiskt. Det är absolut inget medvetet, utan det är snarare så att det är kompetenta personer som tror på det vi gör och som vill vara med på vår resa. 

Wirra Wirra är okända på svenska marknaden

Även om Wirra Wirra i dag är internationellt erkända och år efter år kammar hem fina utmärkelser så har vinerna inte slagit igenom på den svenska marknaden. Nu i mars kommer dock de svenska konsumenterna få möjlighet att bekanta sig med deras vin The 12th Man Chardonnay 2022, vars namn syftar på Greg Trotts stora cricketintresse. Vinet kommer då lanseras i det tillfälliga sortimentet. 

– Givetvis vill vi växa i Sverige. I dag är vi väldigt stora i Asien, USA, Kanada och i stora delar av Europa. Vi är dock mest kända i Australien skulle jag säga. Där känner nästan alla till oss, och som jag nämnde tidigare är vårt vin Churchblock ett av de mest kända vinerna i landet. 

Nu lanserar ni snart er chardonnay, är planen att lansera fler viner senare?

– Jag hoppas verkligen att vi kommer kunna visa upp vad McLaren Vale och Wirra Wirra kan producera för de svenska konsumenterna. Vi arbetar hållbart, vi gör det vi är bra på och vi gör det med ett fantastiskt team. Vi har väldigt många viner som håller hög klass och självklart vill vi se till att så många som möjligt i Sverige också får ta del av våra viner, avslutar Stephen Jones.