Laddar annons
Adrianna Catena – vinprofilen som aldrig slutar drömma
30 Mar, 2024

Adrianna Catena – vinprofilen som aldrig slutar drömma

Hon är den yngsta dottern till mannen som satte Argentina på världskartan. Hennes kall har alltid varit historia, fram tills för några år sedan. Nu viger Adrianna Catena sitt liv åt familjeverksamheten Catena Zapata och hon vill vara med och lyfta argentinska viner till nya höjder. 

Det är en lite småtråkig och deppig dag när Dr. Adrianna Catena sitter i sitt hem i London och går igenom tentor från sina elever vid University of Warwick i Storbritannien. Hon har ägnat hela sitt liv åt historia. Bredvid hennes barnsäng när hon var liten fanns det biografier om Abraham Lincoln och Martin Luther King Jr. Historia var vad hon var gjord för. Men just den här dagen 2021 så känns det lite annorlunda.

Trots att hon har doktorerat inom ämnet och har studerat vid världskända lärosäten som Berkeley och Oxford, så känner hon sig lite frustrerad. Om det beror på att tentorna som hon rättar är undermåliga eller om det beror på den pågående coronapandemin som har hela världen om ett järngrepp, är svårt att säga. Bredvid henne när hon rättar tentorna står en flaska rött vin från familjens vingårdar i Argentina. Det är en flaska av prestigevinet Nicolas Catena Zapata, som är döpt efter hennes far. Hon har lyckats få med sig några flaskor av vinet tillbaka till London, som hon alltid brukade göra efter att hon varit tillbaka i Argentina. Hon tar en klunk av vinet och får en uppenbarelse. 

– Jag kände att vinet förtjänade betyget A. Det var så klockrent och uppenbart att vinet verkligen förtjänade ett enda stort A. 

Andernas
Det är vid Andernas fot som Catena Zapata har sin hemvist.

Adrianna Catena: Min systers reaktion var "äntligen"

Någon dag senare ringer Adrianna Catena sin storasyster Dr. Laura Catena som under många års tid varit verksam inom den argentinska vinnäringen och som varit en av de absolut mest framstående vinprofilerna. Hon hade varit med och skapat Catena Institute of Wine med det tydliga syftet att forska kring druvor, jordmåner och framtida vinmakande. Adriannas samtal till sin syster bestod av det enkla budskapet att hon nu skulle vilja bli mer involverad i familjevineriet. 

– När jag ringde min syster så var hennes reaktion; äntligen, berättar Adrianna i samband med sitt första besök i Sverige någonsin.

Catena Zapata har varit aktören som varit med och tagit Argentina till världstoppen, vilket vi på Vinbanken också skrivit om tidigare och som du kan läsa om direkt här nedan. 

En av Argentinas främsta vingårdar är döpt efter henne
En av Argentinas främsta vingårdar är döpt efter henne

"96 procent av alla rankor i Argentina är oympade"

Det har nu gått tre år sedan Adrianna Catena valde att bli mer involverad i familjeverksamheten. Vid sidan av det jobbet har hon ytterligare två egna vinprojekt, bland annat i Spanien. Hennes roll inom Catena Zapata i dag består av att vara ambassadör, marknadsföra och lyfta vinerna så att fler och fler får reda på vad som gör just argentinska viner speciella. När vi slår oss ner i ett soligt Stockholm för att testa Catena Zapatas nya årgångar som snart ska nå konsumenterna så börjar Adrianna med att för ovanlighetens skulle ställa en fråga till undertecknad. 

– Vet du att Italien är det land som har mest oympade vinrankor i Europa? Vet du hur stor andel av deras vinrakor som är oympade? Sju procent. Och vet du hur stor andel av vinrankorna i Argentina som är oympade? 96 procent. Det är en enorm skillnad. 96 procent av alla vinrankor i Argentina är helt oympade.

Faktaruta om ympade vinrankor

Att en vinranka är oympad innebär att den inte är planterad på en annan rot än sin egen. I slutet av 1800-talet drabbades stora delar av vinvärlden av den så kallade vinlusen och uppemot 90 procent av alla världens vinrankor dog på bara några år. Man insåg efter några år att om man planterade om rankorna på amerikanska rötter, som är mycket tåligare, så lyckades rankorna bli resistenta och klara av att hantera vinlusen, Det innebär att den absoluta majoriteten av världens viner i dag faktiskt är planterade på amerikanska rötter. Det finns dock vissa delar av världen där vinlusen aldrig fick något större fäste, Argentina var ett av dessa länder. Även om vinlusen också kom dit så fick lusen inte något fäste, vilket innebär att 96 procent av alla vinrankor där faktiskt är planterade på sina naturliga rötter, till skillnad från i Italien där endast sju procent av rankorna är planterade på sina naturliga rötter. 

– Jag tror inte folk känner till detta om Argentinas viner, att vi har en så stor del oympade rankor. Och det är bland annat det jag försöker kommunicera genom att åka runt och berätta om det. Sedan måste jag även berätta om ett projekt som min syster hållit på med i drygt tio år. Det heter Nicola Catena Supersonic Vineyard och det är en enorm odling av druvor mitt ute i ingenstans. Ingen utomstående kommer någonsin få reda på var den finns. För den odlingen är vår framtida säkerhet. Om klimatet skulle förstöra alla våra odlingar, så har vi den där enorma odlingen som fungerar som forskningsprojekt.

Vill plantera sangiovese och nebbiolo i Mendoza

I Sverige i dag har Catena Zapata blivit synonymt med viner i absoluta världsklass, och flaskorna som lanseras på Systembolaget brukar sälja slut på kort tid. Adrianna Catena själv är givetvis oerhört stolt över familjeverksamheten men hon drömmer ännu större och bredare kring potentialen som finns i Argentina. 

Adrianna Catena

– Vet du vad jag skulle vilja göra? Plantera sangiovese och nebbiolo i Argentina och göra vin på dessa druvor. Du fattar inte, jag älskar sangiovese. När min far skulle dra igång några av sina mest prestigefulla odlingar i slutet av 1980-talet så handlade allt om malbec. En vän sa till honom att han enbart skulle odla malbec. Men det har hänt väldigt mycket sedan dess, varför skulle vi inte kunna odla sangiovese och nebbiolo nu? Det är många som har börjat med det och jag tror definitivt vi har potentialen att göra det framöver. 

Catena Zapatas viner som lanseras i Sverige 2024

  • Catena Alta Chardonnay, 2022, 249kr, tillfälligt sortiment 1 mars
  • Paraje Altamira Malbec, 2021, 169kr, tillfälligt sortiment 1 mars
  • Adrianna Vineyard White Bones Chardonnay, 2021, 895kr, webblansering 4 april
  • Malbec Argentino, 2021, Magnum, 1749kr, webblansering 4 april
  • Malbec Argentina, 2021, Jeroboam, 3495kr, webblansering 4 april
  • Adrianna Vineyard White Stones Chardonnay, 2021, 895kr, webblansering 4 april
  • Adrianna Vineyard River Malbec, 2020, 1395kr, webblansering 4 april
  • Adrianna Vineyard Fortuna Terrae, 2020, 895kr, webblansering 4 april
  • Catena Alta Malbec, 2020, 369kr, tillfälligt sortiment 5 april
  • Malbec Argentino, 2021, 795kr, tillfälligt sortiment 5 april

Recensioner av vinerna kan du läsa i slutet av artikeln.

Argentinas främsta vingård enligt många experter tillhör Catena Zapata och är döpt efter Adrianna, vilket många inte känner till. 

– Många frågar mig faktiskt hur det känns att vara döpt efter vingården, men de förstår inte att vingården fått sitt namn av mig, avslutar Adrianna Catena med att skratt. 

Den 4 april lanseras en begränsad upplaga av Adrianna Vineyard White Stones Chardonnay och Adrianna Vineyard White Bones Chardonnay som webblansering. Recensioner av vinerna som listas ovan kan du läsa här nedan.