Laddar annons
Röttorps Bästa Vin | Den sista listan
26 Jun, 2018
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa Vin | Den sista listan

Veckans nya lista på Röttorps Bästa Vin är den allra sista uppdateringen som jag gör. Den är utformad för att kunna vara hyggligt aktuell under lite längre tid.

OBS Numera är tabellen över alla de 22 vinerna på Röttorps Bästa Vin i mindre format, som även går bra att läsa i de flesta Mobiler.
anders-rottorp-vinbanken

Den allra sista Röttorps Bästa Vin

Efter drygt sju år här på Vinbanken har jag just lagt in den sista veckouppdateringen av Röttorps Bästa Vin. Den allra sista listan innehåller de i mitt tycke allra bästa vinerna just nu, som också i allmänhet kan väntas finnas kvar en tid på Systembolaget. De allra flesta är också viner som år efter år varit på topp i sin kategori och prisläge. Sannolikt kommer succesivt nya årgångar och tappningar att fortsätta att vara toppval. Denna sista veckolista blir sannolikt därför användbar att hämta vintips från under en längre tid. Men precisionen avtar ju med tiden för den sista listan av Röttorps Bästa Vin.

Grunden för att jag på ett kvalificerat sätt kunnat ge tips på ”mina ” Bästa Viner på Systembolaget har varit ett flitigt provande av alla nyheter, nya årgångar, exklusiva tillfälliga nyheter och ett stort antal av förändringarna i Beställningssortimentet.

Professionell provning av drygt 3 000 nya viner per år har varit underlaget för mina bedömningar. Jag har i år redan börjat fuska lite med fullständigheten av alla tillgängliga provningar och kommer framöver att inte längre kunna säga helt säkert vilka som är ”mina” Bästa Viner av alla på Systembolaget.

Jag har provat alla nyheter mm på Systembolaget, från den tid då Vin&Sprit startade med vinprovning för journalister i april 1983. Fram t.o.m. 2011 skrev jag mina vinrecensioner och tidigare varianter av RBV i Dagens Industri. Därefter är det här på Vinbanken som jag publicerat mina bedömningar. Jag skriver också ett litet veckovintips i flera av NTMgruppens tidningar, vilket jag fortsätter med.

Jag är den siste som finns kvar av startgänget 1983 som utvecklade vinjournalistiken till konsumenter i Sverige och sedan dess år efter år bevakat vinsortimentet i Sverige. Det har växt ofantligt och förnyelsehastigheten är nu hög. Då 1983 provade vi ca 130 nya viner per år. Nu blir det med BS (som inte fanns då) ca 30 ggr fler nya viner per år. Nu är det dags även för mig att sluta hålla stenkoll på hela sortiment. I de yngre generationerna finns vad jag kan se ingen som tagit på sig uppgiften att fortsätta ha den kollen.

Det betyder väl att vi nu har en rik och välutvecklad vinmarknad i Sverige, där ingen har fullständig överblick över vinerna längre. Den var mycket mager och lättöverskådlig när jag började skriva om vin. Det har varit en fantastiskt kul resa att nära följa vinmarknaden och konsumenternas utveckling under de 35 åren.

Stor tack till alla läsare idag och under alla åren. Det är Ni som är huvudpersonerna för all min verksamhet som vinjournalist. Det är inte producenter, försäljare eller ens vinerna som är huvudsaken. Det är Er upplevelse och utveckling av vinerna som är det viktigaste.

Tack för all feedback, tips och synpunkter under årens lopp. Den har varit mycket viktig för mig och starkt bidragit till min utveckling som vinskribent och recensent. Förhoppningsvis har jag ibland kunnat bidra lite till Er vinösa resa.

Med vinös hälsning
Anders R