Laddar annons
5 Jun, 2018
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa Vin | Generös Priorat

Veckans nya viner på RBV är en generös Priorat, chilensk fin chardonnay, mogen halvtorr magnum riesling, bra champagne på billig halvflaska, lyxig Rioja med ålder, utmärkt röd premiumbox och långsiktig riesling för källaren.

Nya viner v23 2018 på Röttorps Bästa Vin

Generös Priorat

GR-174, Priorat, 2016 för 155 kronor. Vinets namn kommer från namnet på en urgammal vandringsled i Priorat, som fortfarande är tillgänglig. Ganska rik och måttligt hård lite generös Priorat redan så här i sin ungdom. Fylliga bra grenacha toner långt rikt och härligt med lite slutgrepp. En Priorat att dricka i sin ungdom, men blir nog inte så märkvärdigt större av långlagring. Ett utmärkt snyggt alternativ till måttligt prissatt ung Chateauneuf-du-Pape.

Chilensk fin Chardonnay

Villard Expresion Reserve Chardonnay, 2016 för 129 kronor. Rikt och snyggt med längd och finessiga toner och bra genomklang hela vägen. Riktigt nyanserad och fin chardonnay för detta milda pris. Ingen smörkola eller sötma, utan rent klinande vin, milt ekat.

Mogen halvtorr magnum riesling

Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese, Wegeler mag, 2009 för 349 kronor per magnum. Härlig stor halvtorr flaska med fin sötma och balans och betydande komplexitet och kraft. Drar lite åt det söta hållet. Mognadsutveckling på nio år, utan att det kostar något alls från denna toppvingård i Mosel från riktigt bra producent. Tillfälligt exklusivt vin som finns kvar på ett tiotal butiker men inte kan beställas på webben. En riktigt lyxig halvtorr riesling för sommarens finare större möte.

Bra champagne på billig halvflaska

Beaumont de Crayères Grande Réserve Brut, 37cl, för 119 kronor. Frisk smakrik ganska fruktig seriös champagne med längd och just komplext slut. Måttligt hårda syror och mycket lätt att uppskatta. Fantastiskt bra pris; Du får en riktigt bra champagne för strax över hundringen, lysande för ett sällskap på två. Billigare än så finns inte bra champagne.
toppvin

Lyxig Rioja med ålder

La Rioja Alta Gran Reserva 904, 2007 för 429 kronor. Magnifik mellan mogen rioja med finess, komplexitet, balans och långt härligt rikt slut. Passar till allt smakrikt, inte minst feta fåglar som gäss och anka. Kombinerar på ett riktigt fint sätt en mogen bordeauxsk nyansrikedom och klangfärger med ett mer känslomässigt generöst innehåll. Denna min favoritrioja har dessvärre blivit lite dyrare nu på senaste året, men det är ändå i lyxklassen det allra bästa och mycket prisvärda alternativet.

Utmärkt röd premiumbox

Casillero del Diablo Carmenère Cabernet Sauvignon, 2017 för 239 kronor. Utmärkt rik och komplex röd premiumbox med justa sluttoner och genomklang, även i denna nya årgång.

Långsiktig Riesling för källaren

Trimbach Clos Ste Hune Riesling,2011 för 1 100 kronor. Det finns en rad vita viner som kräver lagring länge innan de visar upp sin magnifika potential. För alla Riesling diggare är detta vin ett av de mest långsiktiga och kompromisslösa. Ingen kan riktigt säga hur gammal den kan bli. Vid en stor provning förra året med upp till drygt fyrtio år gamla Clos Ste Hune, var alla årgångarna fortfarande, i min smak, på väg upp. Denna årgång är en storslagen riesling med ovanligt öppet tilltal för vinet, i denna relativa ungdom. ”Hönan” är lite mindre tjurigt hård i syran än den brukar vara som sjuåring. Men mitt råd är att spara den i minst ett decennium till, gärna två. Det är framtiden som är detta lyxvins främsta tid, nästan oavsett tidpunkt.