Laddar annons
16 Apr, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med ”nordrhônsk” Shiraz

Nya vintips denna vecka är sydafrikansk shiraz i nordrhônsk stil, chilenskt friskt sommarvin, halvtorr just Mosel, en bra fusksauternes från Chile, årgångschampagne till minipris, ny röd premiumbox, bästa SB boxen och en sexårig röd tuffing även för lagring.  

Shiraz i nordrhônsk stil

Helderberg Bushvine Shiraz, 2012 för 95 kronor är en bra, rik, spänstig och fruktig syrah med rejäl eftersmak. Trots att det har växt och gjorts i Sydafrika finns det lite av de intressanta nordrhônska tonerna med kryddighet och rökighet i snygg mild form. Det beror på att vinhuset Boekenhoutskloof tagit över verksamheten sedan 2010. Deras förebild är Guigal’s nordrhônska viner.

Chilensk SB från Torres

I Chile görs numera många riktigt bra SB i frisk trevlig sommarstil från svala klimat för både användning som mat och drink till uppseendeväckande bra priser. Just nu är chilenska Torresvinet, Río Claro Sauvignon Blanc, 2013 för 69 kronor det bästa i den billiga klassen. Friskt med tuch av krusbär och riktigt bra innehåll och eftersmak för prisläget.

Halvtorr Mosel

Vill Du ha en halvtorr billig riesling är mitt bästa val nu Moselland Riesling Spätlese, 2012 för 69 kronor. Har ett Moselvins alla grundegenskaper på ett riktigt hyggligt vis och bra balans mellan syra och sötma.

Bra fusksauternes

Vita söta viner till frukt och efterrätter mm är för många liktydigt med Sauternes från Bordeaux. Med Sauternes som förebild görs det numera en rad viner runt om i världen. Sen skörd, med hög koncentration av socker och naturlig jäsning som stannar, när det är en god portion socker från druvorna ojäst kvar. Det bästa riktigt billiga vinet i den stilen görs numera i Chile och heter Casillero del Diablo Late Harvest Sauvignon Blanc, 2011 för 59 kronor halvan. Riktigt just sött efterrättsvin med bra karaktär, laddning, fruktighet och komplexitet för detta ringa pris.

Årgångschampagne till minipris

De bästa druvorna från de bästa åren i champagne används för husens årgångschampagner. Det blir bättre viner och rejält högre priser. En av de allra bästa i rimligt prisläge är nu Beaumont des Crayères Fleur de Presige, 2003 för 275 kronor i BS. Har legat 5 år på jästfällningen innan degorgering vilket också bidrar till ett större smakinnehåll. Ovanligt trevligt och fräscht för denna varma årgång.

Ny röd premiumbox

De har nu i april lanserats en ny röd premiumbox särskilt designad för den svenska vinmarknaden. Det är vinhuset Mulderbosch i Sydafrika som tillsammans med importören utvecklat vinet Mulderbosch Syrah Cinsault Heritage Blend, 2012 för 269 kronor per 3l.  En frisk, ganska rik och bra balanserad Rhôneblend på många olika druvsorter, med bra längd och det allra mesta på rätt ställe. Anmärkningsvärt är att man håller en seriös sockerhalt i vinet 4,4 g per liter, vilket numera är lågt för boxviner. Som jämförelse kan man nämna att klassiska torra rödviner på flaska brukar ligga under 3 g och många av de senaste årens nya viner ligger på 8 gram och mer. Jag tycker Heritage Blend är ett riktigt seriöst och lättillgängligt tillskott bland de röda premiumboxarna.

Bästa sauvignon blanc boxen

Les Fumées Blanches SB, 2013 för 229 kronor per 3l är och förblir den bästa sauvignon blanc boxen. Friskt SB med gräsighet och lätt Nya Zeelandston. Härligt sommarvin med och utan mat.

Billigt stort lagringsvin

Château Bouscassé, 2009 för 119 kronor är ett redan sex år gammalt vin på tuffa tannatdruvan. Snyggt vin med mognad och och börjar bli lite mjukare och generösare i den imponerande eftersmaken. Stor struktur, bra genomklang och längd. Ett utmärkt matvin till tuffa och smakrika kötträtter idag och också fortsatt intressant utveckling minst fem år framåt för den som har förvaringsmöjligheter. Billigt stort lagringsvin.

Läs också: Bästa Shiraz-vinerna