sangria-recpet-vinbanken

Sangria | De bästa recepten

Favoritmarkera

Sangria är ett vinbål med ursprung i de vinproducerande länderna Spanien och Portugal. Här är några av våra bästa recept på sangria, för det finns inte ett utan många recept på sangria.

 

Vi tror att sangria uppfanns av barägare som ville få så stor användning av sitt husvin som möjligt. När vinet var på “sista versen”, det vill säga oxiderat, kyldes det ner och så tillsatte man frukt för fräschör. I stället för frukt har vissa recept lagt till en annan söt dryck. Lägg till ett mått sprit i blandningen och så var saken klar, ingen kunde känna av vinets murriga ton.

På liknande sätt har faktiskt den svenska glöggen uppkommit och många andra drycker med smak. Ganska fiffigt och helt klart lyckade som drycker i dag.

Det internationella genombrottet fick sangria 1964 på Världsutställningen i USA när den spanska paviljongen bjöd gästerna på sangria.

Vad är sangria

Ett portugisiskt eller spanskt vinbål, vanligtvis gjord av rött vin, frukt och kanske lite sprit, som Eu-de-Vie eller med en skvätt honung, alternativt fruktlikör. Vi tycker att ni kan vara innovativa. Blanda egen sangria med vad ni har hemma.

Vad betyder sangria

Sangre betyder blod på spanska. Syftningen är från vinbålets mörka färg. Från början kom sannolikt sangria till som ett sätt att kontrollera bakterier i vatten eller dölja smaken av ett enkelt bordsvin. Med lite kryddor och sprit i rödvinet så känns det genast säkrare att dricka och dessutom godare.

Recept sangria

I det här inlägget hittar ni tre recept på sangria: Den traditionella sangrian, sangria med vattenmelon och sangria blandad med mousserande vin och äppelcider.

Ett av de första recepten på sangria som Vinbanken delade är från 2010 av stjärnkocken Markus Aujalay.

Enkla sangriareceptet, för 4 personer hittar du här.

Ett vinbål är ett annat alternativ och påminner om sangria. Ta ut svängarna, använd dig av vad som finns hemma!

Lämna ett svar