Laddar annons
Dricka glögg på sommaren – varför inte?
11 Apr, 2022

Dricka glögg på sommaren – varför inte?

Sommaren är bara ett fåtal veckor bort, även om det kanske inte märks på aprilvädret. Vi planerar vad vi ska dricka på balkongen, uteserveringen och terrassen. Hur kommer det sig att kall glögg med is i inte är populärt på sommaren?

Du vet känslan när oktober blir till november. Du börjar hålla koll på den lokala systembolagsbutiken och frågar då och då någon i personalen när det är dags. Du väntar nyfiket. Det handlar såklart om årets glöggsläpp och när hyllorna börjar fyllas av glögg i alla möjliga smaker och varianter. Men varför inte testa glögg på sommaren?

Vi i Sverige associerar alltid glögg till julen. Det är värmande, det är fullt av smak och det är något vi dricker när det framförallt är kallt ute. En vinter utan glögg är för många här i Sverige helt otänkbart. En sommar utan glögg däremot är något som i stort sett alla i Sverige skriver under på. Vi dricker helt enkelt inte glögg på sommaren, men då är frågan varför?

Mycket is i drinken

Kanske just för att vi har bilden av att glögg är värmande och något som ska drickas varmt när det är kyligt ute. Men tänk er en kall vit glögg gjord på fläder och citron. Sen ska det givetvis vara rikligt med is.

Därför bjuder vi på Vinbanken på ett recept på en drink som skulle passa utmärkt till sommarens tillställningar eller mingel. En sommardrink helt enkelt, gjord på vit glögg, fläderblomssaft, citron och mynta. En fräsch drink som passar riktigt bra när det vankas sommar. Du kanske hittar en flaska oöppnad glögg från i vintras, släng den inte då utan ge dig på att göra en glöggdrink.

Sommardrink med glögg

  • 4 cl vit glögg, förslagsvis en glögg med tydliga fruktiga inslag och med mycket sötma i sig.

  •  2 cl fläderblomssaft, koncentrerad

  • En halv citron, pressad

  • En rejäl skopa med is

  • Mynta

Dufvenkrooks, Vanilj, (31984) 99:-

En vit glögg med tydliga toner av vanilj. Här får man lite vinterkänsla i form av inslagen av kardemumma och kanel. Men ihop med is, fläderblomssaft, citron och mynta, så får man en drink som kombinerar det bästa från jullen med det bästa från sommaren.

Årets glögg 2021

Vad är glögg

Sangria – vintips och 6 olika recept