Laddar annons
Vad betyder sangria?
23 May, 2022
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vad betyder sangria?

Nu i dessa sommartider börjar det snackas allt mer om sangria. Vinbålen från iberiska halvön har spridit sig över hela världen och dricks flitigt under sommarhalvåret. Men vad betyder egentligen ordet sangria?

Av någon anledning, kanske för att det ses som mer somrigt, så har sangria på mousserande vin eller sangria på vitt vin blivit de populära varianterna i Sverige. Det blir lite missvisande med tanke på vad ordet sangria betyder. Det spanska ordet för blod är nämligen sangre, vilket syftar till den röda färgen som en klassisk spansk sangria har.

Sangria – recept och vintips till sommaren

Om du ber om en helt vanlig sangria medan du befinner dig i Spanien eller Portugal så kommer du med största sannolikhet få en sangria gjord på rött vin. Just rödvinssangria är nämligen sedd som den klassiska varianten av sangria i den delen av världen. Dessa sangrior brukar sedan innehålla fruktbitar och väldigt sällan apelsintoner.

Sommardryck

I Sverige däremot har det blivit väldigt populärt med sangria gjort på mousserande vin. Dessa i sin tur toppas ofta med färsk frukt, mynta och fläder. Varianterna med vitt vin brukar också gå åt det mer syrliga hållet med tydliga fruktiga inslag.

Exakt varför det blivit så att vi i Sverige associerar sangria med en vinbål gjord på mousserande vin är högst oklart, men det kan troligtvis koppla till värmen på sommaren och att vi då hellre dricker mousserande vin än rött vin.

När man ska göra en sangria på rött vin är det viktigt att man väljer ett fruktigt rött vin som är lite lättare i smaken och relativt ungt. De tunga röda vinerna kan man gott och väl skippa och spara till tillfällen som kräver tungt rött vin.

Sammanfattningsvis kan man säga att begreppet sangria kort och gott kommer från spanskans sangre och syftar på blod och den röda färgen som en klassisk sangria ofta har.

Tips på enkla drinkar med mousserande vin

Tempranillo – Spaniens stolta druva

Vinlandet Spanien

En galopp öl - därifrån kommer uttrycket