Laddar annons
Röda viner i tillfälligt sortiment - 24 februari
22 Feb, 2023
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röda viner i tillfälligt sortiment - 24 februari

Lanseringen av röda viner i det tillfälliga sortimentet den 24 februari är stor med inte mindre än 24 nya viner. Vi har hittat två fynd och flera mycket prisvärda viner.

Högst på pallen står Ciacci Piccolominis Brunello di Montalcino som återigen bjuder på ett fantastiskt välbalanserat och smakrikt vin till ett bra pris. Det andra vinet är även det från Toscana - La Vialla Barriccato är en mörkfruktig skapelse som bör provas. Av övriga viner blev jag lite extra tagen av Irancy Rouge och Bouchon País Salvaje, det senare är ett av de bättre vinerna av druvan país jag har provat. Mycket mer info om alla röda viner i tillfälligt sortiment 24 februari hittar du i tabellen längst ner.

Röda viner i tillfälligt sortiment - 24 februari

Frankrike

Röda viner 24 februari

Château Peybonhomme-les-Tours 2020 (92624), Bossuet-Hubert, EKO, Côtes de Bordeaux, 169 kr

Ett ungt mörkbärigt vin med svarta vinbär, mörka körsbär, halm, kryddor och stall. Smaken är medelfyllig och bra balanserad med plommon, bigarråer, lite lakrits, örter och fat. Gjort på 75% merlot, 15% cabernet franc och 10% malbec. Egendomen drivs av familjen Bossuet-Hubert och är både biodynamisk och ekocertifierad.

Gevrey-Chambertin 2019 (94173), Domaine Henri Rebourseau, 699 kr

Charmigt varmt och moget med krossade jordgubbar, hallon, smultron, rosor, granatäpplen och bra balans. Charmen och energin finns där men för 700 kronor har man rätt att kräva ganska mycket och jag skulle vilja ha haft ännu lite mer intensitet.

Irancy Rouge 2018 (90213), Gabin et Felix Richoux, 229 kr

Ren, pigg och tillgänglig ung frukt med tranbär, körsbär, rosor, varma kryddor och massor med intensitet och energi. Ihållande eftersmak med bigarråer, lakrits, mineraler, bra syra och utmärkt balans. Ett litet WOW för en Irancy med skir elegant pinotfrukt men där det också finns en imponerande underliggande kraft. Irancy ligger i norra Bourgogne med närhet till Chablis.

Régnié Julien Sunier 2021 (93723), Beaujolais, 239 kr

Ung frisk och intensivt rödbärigt med hallon, blommor, jordgubbar, körsbär, örter, energi och eleganta lingonsyror. Servera till marinerande ugnsbakade kycklingfiléer potatisgratäng och sallad.

Beaujolais

d'Ivresse 2020 (93538), Domaine C. et P. Breton, EKO, 229 kr

Ungt, friskt och mycket piggt vin med svarta vinbär, vinteräpplen, violer, paprika, lite rökta aromer, örter, fat, energi och bra balans. En mycket druvtypisk och välgjord cabernet franc som passar till lammfärsburgare med pommes frites på sötpotatis.

Cote du Rhone

Khayyâm 2021 (95989), Mas de Libian, EKO, Côtes du Rhône, 191 kr

Ungt och friskt med violer, tranbär, körsbär, varma örter och fat. Välbalanserad och trevlig smak med björnbär, vildhallon, bigarråer, blommor, lakrits och fina syror. Ge vinet några månaders vila så hinner komponenterna integreras lagom till grillen kommer fram.

Bonne Terre

Bonneterre 2021 (92047), Thierry Germain, Saumur-Champigny, 171 kr

Aromrik doft med vinbärsblad, örter, gräs och nässlor. Medelfyllig, lite återhållen smak med svarta vinbär, örter längd och sälta. En välgjord och smakrik cabernet franc i en sval stil från Loiredalen.

Italien

La Vialla Barriccato 2019 (92212), La Vialla di Gianni, EKO, Toscana, 199 kr

Ungt och friskt med rik varm doft av mörka körsbär, björnbär, violer örter och fat. Inbjudande och lättgillad smak med mörka bär, choklad, kaffe, tjära, lakrits och visst finns ”barricerna” där men i likhet med de övriga komponenterna är eken snyggt integrerad och allt sitter på plats.

Brunello

Brunello di Montalcino 2018 (95673), Ciacci Piccolomini, 429 kr

Underbart nyansrik doft med mörka körsbär, lagerblad, plommon, svart te, läder och fat. Härligt strukturerad smak med frukt av mörka bär, kaffe, lavendel, lakrits, balsamvinäger, ceder, lysande balans och ett energirikt avslut.

Spanien

Ribera

Picaro Tinto 2020 (94121), Dominio del Aguila, EKO, Ribera del Duero, 300 kr

Varm, rikt mogen frukt med björnbär, plommon, tjära, rökta charkuterier, lagerblad och fat. Mycket smakrikt med syltigt mogen varm frukt med kaffe, svartpeppar, oliver och bra längd. Ett bra och välgjort vin men i likhet med många andra viner från Ribera del Duero tar de rökiga faten lite för mycket plats.

Chile

Pais

Bouchon País Salvaje 2021 (92814), Bouchon Winery, Valle Central, 189 kr

Ung, vibrerande skir, floral, aromatisk och rödbärigt frisk frukt av granatäpplen, körsbär och tranbär. För druvan país är smaken oväntat djup med en imponerande energistuns, vinteräpplen, lite lakrits, syra och mineraler. För den som har gått i tankarna att prova sin första país är det här en bra början för sannolikheten att det då blir en fortsättning är stor.

[drinklist id="104361"]