Laddar annons
Vitt och mousserande vin i tillfälligt sortiment - 24 februari
22 Feb, 2023
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vitt och mousserande vin i tillfälligt sortiment - 24 februari

Februari månad avslutas med en trevlig lansering av mousserande och vita viner i det tillfälliga sortimentet. Fredagen den 24 februari kockan 10:00 står vinerna på hyllan eller väntar i Systembolagets webbsaldo.

Trots att den stora majoriteten av nyheterna den 24 februari är röda viner har vi hittat två fynd bland de vita: från anrika Weingut Karthäuserhof kommer en riesling från 2014 som är ett måste sedan har vi Dönnhoff som med sedvanlig precision petar in ett fyndvin för 171 kronor. Men Wohlmuths Steinriegl sauvignon blanc ett speciellt vin som är väl värt att prova. All information inför lanseringen av vitt och mousserande vin i tillfälligt sortiment 24 februari hittar du i tabellen längst ner.

Vitt och mousserande vin i tillfälligt sortiment - 24 februari

Mousserande vin - Frankrike

Loire

Pétillant la Bulapapa 2021 (90280), Les Terres Turones, Montlouis-sur-Loire, 199 kr

Piggt, trevligt och välgjort bubbel med ren energirik frukt av gråpäron, gula äpplen, persika, vanilj, citronolja, bra syra och utmärkt balans.

Mousserande vin - England

Gusboune

Brut Reserve Late Disgorged 2013 (92210), Gusbourne, 879 kr

Stor doft med mogen frukt av päron, persika, gula äpplen, gula plommon, vanilj, nötiga mognadstoner och balans. Gusbourne är en av de starkast lysande stjärnorna på det brittiska ”bubbelhimlavalvet” men här handlar det mer om att prova ett äldre vin med denna adress än att det är så mycket bättre än yngre årgångar. Är suget att prova ett bra brittiskt bubbel finns både Gusbournes 2018 Rosé ute i butikssystemet och 2018 Brut Reserve i beställningssortimentet – båda är lysande.

Mousserande vin - Spanien

Ramona

Gramona III Lustros 2014 (93467), Gramona, Spanien, 365 kr

Ren och elegant doft med lite runda mognadstoner av äpplen, mocka, nougat, pomerans och rostade mandlar. Smakrikt, knastertorrt, välgjort och snyggt balanserat med inslag av grapefrukt, vit choklad, örter, mandlar, bra syra och mineraler. Ett väldigt välgjort och harmoniskt vin och en av de bästa representanterna för Katalanska mousserande viner. Bra till mycket men prova till tapas med champinjoner, skinka och ost.

Frankrike

Vitt och mousserande vin 24 februari

Saumur Blanc Viellies Vignes 2019 (92441), Langlois-Chateau, 231 kr

Doftrikt, ungt och friskt med gula äpplen, melon, citrus, blommor, nötter och fat. Smaken är energiladdad med bra balans, kalk, fin syra och lysande intensitet. Gjort på 100 % chenin blanc. Langlois-Chateau håller alltid samma imponerande höga nivå. Denna gång kan vi dessutom glädjas åt en stabil prisnivå när allt annat drar iväg.

Tyskland

Vitt och mousserande vin 24 februari

Alte Reben Riesling 2014 (92799), WG Karthäuserhof, Mosel, 201 kr

Doftrikt med begynnande mognadstoner av äpplen, päron, persika, citrus och petroleum. Torrt och smakrikt med lemon curd, klockren syra, mineraler, sälta, längd och balans. Vinstockarna är gamla ”alte reben” men vinet, även om det finns vissa mognadstoner, är friskt och energirikt trots att det snart är nio år sedan druvorna skördades. Ett av veckans två fynd!

Radl

Dönnhoff Riesling Trocken 2021 (92995), WG Dönnhoff, Nahe, 171 kr

Härlig doft med äpplen, krutrök, päron och persika. Smaken är välbalanserad med citrus, blommor, mineraler och bra syra. Fantastisk årgång, lysande område och så producenten Dönnhoff, naturligtvis blev det strålande och detta är ett av veckans fynd.

Österrike

Sauvignon blanc

Ried Steinriegl Sauvignon Blanc 2021 (92380), WG Wohlmuth, Südsteiermark, 229 kr

Torr och knastrande mineralpackad Österrikisk sauvignon blanc med krossad sten, kalk, citrus, timjan, svag ton av krusbär, klockren syra och massor av mineraler. Ett väldigt speciellt vin med en fantastisk och tydlig direktkontakt med jordmånen rankorna lever i. Det kräver några års vila och kan antagligen sparas i 15 år eller mer.

Nya Zeeland

Chile

Te Muna Sauvignon Blanc 2022 (93236), Craggy Range, Martinborough, 189 kr

Purung och vibrerande frisk och pigg sauvignon blanc med stiltypiskt aromatisk frukt av krusbär, vita vinbär, fläder, nässlor bra syra, mineraler och havssälta – en glasflaska med sommararomer som gränsar till att bli för mycket med gränsen överskrids inte.

[drinklist id="104361"]