Laddar annons
Domaine des Malandes – en hållbar föregångare i Chablis
26 Mar, 2024

Domaine des Malandes – en hållbar föregångare i Chablis

Alla vet vad Chablis är. Det är ett tryggt val både på hyllan och på restaurangen. Och varje gång man dricker en riktigt bra Chablis så slås man av renheten och elegansen i vinet. Men ändå så har Chablis hamnat en del på efterkälken när det kommer till hållbarhet. Vi har tagit oss ett snack med Amandine Marchive som driver det småskaliga familjehuset Domaine des Malandes som är helt ekologiska sedan några år tillbaka.

  • Domaine des Malandes Premier Cru Vau de Vey

    Domaine des Malandes Premier Cru Vau de Vey

    2022
    frankrikeFrankrike
    750 ml
    13%
    Stramt och chablistypiskt med ostronskal, gröna äpplen, lime, citron, persika, flinta, bra syra mineraler, intensitet och fin balans. Drick 24-28. 1 800 flaskor.
    349 kr

Chablis har ett enormt starkt fäste på den svenska marknaden. I stort sett alla som är vinintresserade har någon slags relation till Chablis-viner. Man kan lugnt konstatera att just Chablis har ett otroligt starkt fäste hos de svenska vinkonsumenterna, vilket även visar sig på försäljningssiffrorna på Systembolaget. Men området står inför stora utmaningar. Klimatförändringarna slår hårt mot hela Bourgogne och Chablis är inget undantag. Detta har i sin tur lett till dåliga skördar och priser som skjutit i höjden. För Amandine Marchive som sedan 2018 driver familjehuset Domaine des Malandes, så var det självklart att försöka få till en förändring när hon klev in i familjeverksamheten efter sin mamma. 

– När jag och min bror tog över 2018 så valde min mamma att ta ett kliv åt sidan helt och hållet, vilket inte hör till vanligheterna. Ofta när en generation kliver åt sidan så är man ändå med och styr, men vår mamma valde att lämna allt åt oss och lita på oss, berättar Amandine Marchive. 

Domaines des Malandes viner
Domaines des Malandes viner

"Det fanns ingen annan väg att gå"

Bland de absolut första sakerna som Amandine och hennes bror gjorde var att sluta bespruta rankorna med kemikalier. Man införde helt ekologiska principer redan från 2019, och år 2022 blev man helt ekologiskt certifierade för sina 30 hektar odlingar som man har i Chablis. Att arbeta ekologiskt är långt ifrån nytt för många vinodlare runtom i världen, och vi på Vinbanken har gjort ett flertal intervjuer med vinmakare som tagit klivet åt det ekologiska hållet. Men i Chablis så är det verkligen ovanligt. Drygt 10 av 300 producenter har i dag helt ekologiska odlingar och är ekologiskt certifierade, vilket även speglar sig i en snabb sökning på Systembolagets hemsida. 

– Det var självklart för oss att göra detta. Det fanns ingen annan väg att gå. Jordmånen vi har gör att väldigt mycket rinner ner genom jorden, och det innebär att om vi har kemikalier på våra rankor så är risken stor att de rinner hela vägen ner till grundvattnet. Vi måste värna om vårt vatten och de resurserna vi har. 

Varför tror du att det är så få i Chablis som odlar helt ekologiskt i dag?

– Det är svårt att säga faktiskt. Jag hade hoppats på att fler skulle börjat vid det här laget. Jag tycker det går lite för långsamt. 

Domaine des Malandes

Domaine des Malandes är en av blott tio vinhus som är helt ekologiska i Chablis

Domaines des Malandes grundades 1974, även om en liten del av vinodlingarna funnits i familjen Marchives ägor sedan 1950-talet. Man fick tillgång till vad som i dag är några av hela Chablis bästa lägen efter att ha bytt jordbruksmark som var lämpad för veteodlingar, mot den nuvarande vinmarken, redan på 50-talet. Orsaken var att man inte kunde leva på vinodlingar på den tiden i Chablis, och de flesta såg större lönsamhet i annat jordbruk. I mars 2024 lanserades så en Chablis från det ekologiska vinhuset, som i dag består av totat 30 hektar mark i Chablis, i det tillfälliga sortimentet på Systembolaget. Den recensionen kan du läsa i toppen av artikeln. 

– Chablis har ett starkt fäste i Sverige. Vi märker att vinerna har en speciell plats på den svenska marknaden. Jag tror att det bland annat beror på att Chablis passar riktigt bra med det svenska köket. Men självklart finns det utmaningar. Vi ser de dåliga skördarna, klimatförändringarna och de ökade priserna. Därför hoppas jag att fler ska våga satsa på ekologiskt och göra det vi kan gör att anpassa oss till klimatförändringarna, avslutar Amandine Marchive.