Laddar annons
Bäst i test vecka 9 - fyra druvor i fokus
28 Feb, 2023
Uppdaterad: 
27 Sep, 2023

Bäst i test vecka 9 - fyra druvor i fokus

I bäst i test vecka 9 ägnar vi oss åt geografisk spridning. Vi börjar på Nya Zeeland. Sedan blir de tre stopp på olika ställen i Europa. Det blir fyra viner, fyra länder och fyra druvor

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme. Varje vecka recenserar vi på Vinbanken ett antal viner i beställningssortimentet. Om du är ute efter ett nytt husvin, om du vill ha en variation på det du finner i butiken eller vill bjuda på något som du lagt lite kraft på att söka upp själv, då är Bäst i test en lysande guide till Systembolagets beställningssortiment och ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. Vi på Vinbanken kommer i artikelserien Bäst i test främst fokusera på viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men om vi skulle hitta något som sticker ut utanför det spannet kan vi komma att recensera även det. I artikelserien kommer vi även ha lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet, än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vinerna som vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag åtminstone, då vi säkerställt att de finns inne hos importörerna.

Bäst i test vecka 9 - vita viner

Taylors

Taylor´s Pass Chardonnay 2020 (57251), Villa Maria, 217 kr 17 poäng (++)

Elegant doft med gula äpplen, persika, tändsticksplån, smör, citrusblommor och tydliga men snyggt hanterade fat. Rik smak med päron, färska örter, grillade citroner, bra syra, energi, mineraler, vanilj och längd. Servera till risotto milanese. Drick 23-26. Villa Maria importeras av The Wine Agency.

Villa Maria etablerades redan på 1960-talet av George Fistonich. Det är en av de mest kända producenterna på Nya Zeeland. Företaget äger vingårdar i de fyra distrikten Auckland, Marlborough, Gisbourne och Hawke´s Bay med planteringar som domineras av sauvignon blanc, chardonnay, pinot noir, cabernet och syrah.

Rabl

Rabl Langenlois Grüner Veltliner 2021 (71478), Kamptal, 150 kr 16,5 poäng (++)

Stram elegant doft med gråpäron, gröna äpplen, persika, citron och färska örter. Smaken är pigg och frisk med vita blommor, bra balans, mineraler, välkomponerad syra, kalk, lätt sälta och bra längd. Servera till pankostekta crabcakes med pommes och örtmajonnäs. Drick 23-26. Rabl importeras av Johanlidbyvinhandel.

Familjen Rabl har gjort vin i Kamptal sedan 1750-talet. Sedan Rudolf Rabl tog över rodret för familjeföretaget har man ökat arealerna så att Rabl idag kontrollerar över 100 hektar vingårdsmark som huvudsakligen är planterade med grüner veltliner och riesling.

Bäst i test vecka 9 - röda viner

Bäst i test vecka 9

Pies Negros 2018 (79077), Bodegas Artuke, Rioja, 170 kr 17,5 poäng (++)

Frisk och rödbärig frukt med tranbär, blåbär, björnbär, mörka körsbär och salvia. Smakrikt och välbalanserat med bra struktur, körsbär, elegant syra, fina tanniner, intensitet och bra längd. Det här vinet behöver luftning. Vänta gärna någon eller några timmar och låt vinet reagera med syre. Det blir mörkare och upplevs tätare och får ett djup med lite engelsk lakrits i eftersmaken. Drick 22-26. Servera till grillat lamm med hasselbackspotatis och svampsås. Artuke importeras av Quaffable Wines.

Artuke är ett litet familjeföretag som grundades av Roberto de Miguel Blanco 1991. Familjens vingårdar har funnits i släkten i flera generationer men det var först 1991 som man tog steget och började göra eget vin. Idag drivs verksamheten av bröderna Arturo & Kike de Miguel Blanco . Namnet Artuke är plockat från deras namn. Vingårdarna ligger på relativt hög höjd i byn Baños de Ebro där Sierra Cantabria börjar resa sig. Pies Negros är en blandning av 90% tempranillo och 10% graciano . Namnet, Pies Negros, svarta fötter, kommer av att druvorna fottrampas på traditionellt sätt.

Poliziano

Poliziano Rosso di Montepulciano 2019 (70325), Toscana, 161 kr 16 poäng (+)

Tät och intensivt rödbärig frukt med körsbär, plommon, kryddor, eukalyptus, lavendel och en gnutta fat. Medelfyllig smak med mörka körsbär, nougat, läder, bra balans och fin syra. Som alltid från Poliziano – bra prisvärdhet. Servera Gärna till pizza. Drick 23-25. Poliziano importeras av Johan Lidby Vinhandel.

Polizianos vingårdar började planteras i och runt Montepulciano 1961 av Dino Carletti. Till en början hade man 20 hektar men sedan i mitten av 80-talet har man genomfört många förändringar och vingårdarealen har efter hand ökat till dagens 120 hektar. Företaget leds av Dinos son Federico och egendomen hör till de mest respekterade i Montepulciano. Förutom ett konstant pågående förbättringsarbete är man igång med att konvertera hela egendomen till ekologiskt certifierad odling. Poliziano är en väldigt pålitlig producent som alltid levererar bra prisvärdhet eller mer.