Tillbaka till: Italien

Toscana

Toscana

Toscana, med internationellt kända städer som Florens, Siena och Livorno, ses i dag som en av de absolut bästa vinregionerna i Italien. Regionen är även känd som en av de absolut vackraste med sina kullar och sin rika historia.

Från Toscana kommer välkända viner och appellationer som Vino Nobile di Montepulciano, Chianti och Brunello di Montalcino.

Druvan som trivs allra bäst i det toscanska medelhavsklimatet är sangiovese, som utgör den viktigaste delen av vinerna från samtliga tre ovanstående appellationer.

Regionen är även hem till de välkända vinerna som går under begreppet ”Supertoscanare”. Många vinmakare i regionen väljer nämligen att frångå de traditionella vinlagarna gällande vinmakning och blandning av druvor. På så sätt klassas ofta deras viner som bordsviner. Dessa viner hör till de mest eftertraktade och dyra från regionen.

Historien bakom supertoscanare är att många vinmakare tröttnade på den låga kvalitén som framförallt chiantivinerna höll. De började efter det importera druvor från Frankrike och blanda sangiovese med dessa druvor. I vissa fall producerade vinmakarna viner helt och hållet baserade på icke-inhemska druvor.

Kvalitén på vinerna höll hög klass, och även de traditionella chianti-producenterna höjda kvalitén. I dag tillverkas ett flertal viner under begreppet supertoscanare. Dessa är internationellt erkända. Bland de mer välkända producenterna från området som producerar supertoscanare finns bland annat Bolgheri och deras vin Sassicaia.

Utbudet av viner från Toscana på Systembolaget är i dag rikt. De är populära bland de svenska konsumenterna, ofta tack vare att de tål att lagras, har en bra balans och är ganska tanninrika. Många av vinerna gjorda på sangiovese, framförallt de som håller högre klass, har en komplex karaktär som uppskattas av vinälskare.

Namn: Toscana
Kända städer: Florens, Siena, Livorno
Druvor: Sangiovese

Bolgheri (13)Brunello di Montalcino (4)Chianti (15)Vino Nobile di Montepulciano (7)