Druva

Arneis

Grön druvsort
Arneis

Arneis är en grön druva från regionen Piemonte i norra Italien. Den har under senare år räddats från utrotning av en ökande efterfrågan och av hängiva odlare.

Arneis är en lynnig sort, svår att odla och allmänt krävande varför dess vinmakare inte har det lätt. Vinerna har ofta en klar gul färg, tydlig, nästan aromatisk doft med en krämig tyngd, örtig touch och smak som påminner om mogna päron och persika. Ofta har druvan blandats ut med druvan nebbiolo som är betydligt kändare internationellt, för att ge balans till nebbiolo-vinerna. Men på senare år så har arneis fått ett erkännande och görs i dag ofta på egen hand där den har en unik karaktär. Trots att den är erkänt svår att odla, namnet arneis betyder till och med svår och krävande person på den lokala dialekten, så har den nått utanför Italiens gränser och går bland annat att hitta i USA. Bland de mer välkända vinerna som är gjorda på druvan finns bland annat Roero Arneis som även går att hitta på Systembolaget. Även om det inte är den vanligaste druvan från regionen så går det att hitta ett relativt stort antal viner gjorda på druvan här i Sverige. Den har dock en bra bit kvar till sina grannar, de blå druvorna nebbiolo, dolcetto och barbera som fortsatt dominerar i Piemonte. Om man vill få en bra matupplevelse ihop med viner gjorda på druvan så ska man satsa på sallader eller lättare fiskrätter. Det balanseras väl ihop med den unika smaken och karaktären som vinet har.