Druva

Merlot

Blå druvsort
Merlot Merlot har länge varit en av de viktigaste druvorna i världen och trenden är att merlotdruvan blir populärare för varje år. Merlot betyder koltrast på franska, och koltrastar älskar precis som människor de blå druvorna som växer i stora klasar. Genom en särskild tillverkningsmetod går det att framställa vita merlotviner. Men det är en parentes i förhållande till den stora mängd rödvin som gör på merlot. Många av världens mest ansedda viner består av merlot blandat med cabernet sauvignon. Petrus från Bordeaux och Amuse Bouche från Kalifornien är exempel på världsberömda merlotviner som betingar mycket höga priser.

Merlotdruvan ger stora skördar

Merlot mognar tidigt på säsongen och trivs i jord som är järnhaltig och inte allt för varm. Merlotdruvan har sitt ursprung i det franska distriktet Bordeaux, men odlas idag i stora delar av världen där det produceras vin. Skördarna blir ofta stora. Efter cabernet sauvignon är merlot den mest odlade druvan globalt sett. I Bordeaux, Languedoc-Roussillon, Toscana, Kampanien och Kalifornien odlas väldigt mycket merlot.

Merlot har en mjuk karaktär av bär och örter

Viner producerade med merlot bruka ofta få en medelfyllig till fyllig karaktär. De brukar beskrivas som mjuka. Ett vin på enbart merlot är lätt att dricka och har inte så sträva tanniner men ofta en tydlig karaktär av kryddor och bär. Vid lång lagring på fat kommer andra smaker fram. Det är vanligt att associera till choklad, kola och vanilj. Det faktum att merlot odlas i många länder, och i områden med skiftande klimat, gör att merlot kan ge viner med olika karaktär. Det krävs dock inte så mycket erfarenhet för att känna igen ett merlot vin.

Merlot passar till allt från pizza till gödkalv

En grundregel är att en fylligare merlot passar till mat med kraftigare smak, till exempel nötkött och lamm. Ett merlotvin med mindre fyllighet är ett bra val till grillat eller till pizza och pasta med tomatsås.

Merlot kan gärna serveras vid en temperatur på 17° C

17° C anses av många vara en idealisk temperatur för ett merlotvin. Det är alltså en av de druvor som kommer till sin rätt vid högst temperatur. Men observera att vi fortfarande talar om en temperatur som ligger en bit under normal rumstemperatur. Ha gärna vinet på kylning en liten stund innan serveringen.

Ett merlotglas bör ha en lite större kupa

Ett vanligt rödvinsglas med rundad botten och en lite vidare kupa presenterar merlot på ett bra sätt. Som alla lite fylligare röda viner, vinner merlot på att luftas ordentligt. Det är en av anledningarna till att man gärna har en lite större kupa.

Merlot på Systembolaget

Något som tydligt visar merlotdruvans enorma bredd är att Systembolaget erbjuder merlotviner från närmare 20 olika länder. De flesta kommer från Frankrike och Italien och sedan kommer Sydafrika in på tredjeplats, med över 20 merlotviner i det fasta sortimentet. Förutom de merlotviner som finns i Systembolagets fasta sortiment hittar du exklusiva och lite udda viner i deras tillfälliga sortiment. Bästa merlot-vinerna  Mer om vinlandet Frankrike Bordeaux - en av världens kändaste regioner Druvan cabernet sauvignon