Druva

Moscato

Grön druvsort
muscat Moscato är druvor som kan användas till allt från torra viner till söta dessertviner. När det gäller färg kan de variera från ljusgrönt till mörkblått. Moscato gör sig även bra som bordsdruva och kan torkas till russin. I huvudsak görs det vita viner på moscato, även om det går att hitta rött vin. Muscat d'Alexandrie och Muscat Ottonel är två kända druvor i detta släkte. Muscat d'Alexandrie älskar värme medan Muscat Ottonel odlas i Östeuropa och Alsace. Muscat Blanc à Petit Grains används till flera av de bästa söta vinerna på moscato.

Moscato är en druvfamilj

Moscato är egentligen inte en druva utan en druvfamilj med över 200 druvsorter. Man tror att moscato härstammar från Persien och Egypten, men idag finns det druvor av familjen moscato i många länder. Allra störst är produktionen i Italien. Något som moscatodruvor har gemensamt är en hög koncentration av monoterpener, som ger vinet en blommig smak. Det är något som många lär sig att känna igen, även om det handlar om viner av helt olika typ. Muscat är ett namn på druvan som ofta används utanför Italien.

Moscato har en karaktär av färska druvor

Ett moscatovin har ofta en doft som starkt påminner om nyplockade vindruvor. Det kanske låter naturligt men det är faktiskt mycket ovanligt. Vinerna har en mild men tilltalande fruktighet och moscato har ofta en stark och komplex doft med karaktär av blommor och citrusfrukter. Ett moscatovin behöver sällan lagras och dricks oftast när de är unga. Man ska dock inte kalla dem för enkla viner, utan de får helt enkelt snabbt den karaktär många vill åt när de dricker ett moscatovin.

Moscato passar till olika rätter

Moscato passar till helt olika rätter beroende på om det är torrt eller sött, rött eller vitt. En grundregel är att sötare vin passar till sötare smaker eller en ostbricka. Ett torrt moscato kan vara den perfekta måltidsdrycken om du har en kryddig rätt från ett asiatiskt kök på menyn. Ett mousserande moscatovin kan också gärna drickas innan maten eller till ett mingel. Moscato d'Asti från Piemonte i Italien är ett trevligt mousserande vin som har en låg alkoholhalt. Det tillverkas genom att man stoppar jäsningen medan det fortfarande finns socker kvar i vinet. Karaktären som vinet har kommer av det svala klimatet och den kalkhaltiga jorden. Moscato d'Asti passar perfekt till desserter med frukt och mandel. Det finns även alkoholstarka vita viner på moscato som är utmärkta klassiska dessertviner.

Vit moscato kan gärna serveras vid en temperatur på 10 grader

En ljusare moscato kan serveras riktigt svalt. En temperatur strax under 10 grader är lagom. Är det mousserande kan det drickas kylskåpskallt, ca 8 grader. Ett torrt och fylligt vin på den här druvan severas närmare rumstemperatur. Det finns inga särskilda glas för moscato utan vad som är lämpligt beror helt på vad det är för typ av vin.

Moscato på Systembolaget

I Systembolagets sortiment hittar du såväl mousserande moscato som vanlig vit moscato. Sök även på muscat hos Systembolaget, det är vin från samma druva. Eftersom moscatoviner ofta blir mycket bra utan att de behöver lagras är de inte sällan väldigt prisvärda.