Druva

Malbec

Blå druvsort
Malbec Malbec är en populär druvsort avsedd för rödvin. Den är väl värd att ha koll på. Malbecvin är prisvärt och passar i många sammanhang. Vinet har ofta en lättsam karaktär och kort eftersmak, vilket gör det till ett gångbart alternativ även för ovana vindrickare. Malbec förknippades först med Frankrike och var länge den vanligaste druvan som odlades där. I slutet av 1800-talet var de franska malbecodlingarna dock på tillbakagång, men druvan etablerades istället i Argentina vid ungefär samma tid. Där har malbec blivit den populäraste druvsorten och landet står för 75 % av världens malbecviner.

Malbecdruvan trivs på hög höjd

Odlingar av malbec ska helst ligga på hög höjd. Då bildas den syrlighet som kännetecknar ett bra malbecvin. Hög höjd ger stora temperaturskillnader mellan natt och dag, och det är något som främjar druvans smakrikedom. Mendoza-distriktet i Argentina uppfyller de här kraven och är därför en ledande producent av malbecviner. Själva druvan kännetecknas av sin ringa storlek och tjocka skal. Malbec frodas bäst i varmt klimat, vilket utesluter vissa distrikt som inte kan erbjuda den värme som krävs. Malbec är känsligare för kyla än både merlot och cabernet sauvignon.

En rad länder producerar malbecvin

Argentina är dominerande när det gäller malbec, men druvan återfinns även i flera andra länder. Grannlandet Chile har en betydande produktion, och odlingar finns också i Australien, Sydafrika och USA. I ursprungslandet Frankrike håller malbec en ganska låg profil, men den har fått ett visst uppsving på senare tid. Där odlas druvsorten främst i Cahors-distriktet.

Malbecviner har skiftande karaktär

Malbecs egenskaper varierar beroende på var druvan odlas. Argentina producerar malbecviner som är fruktiga, med smaker som för tankarna till björnbär, tobak och viol. Fransk malbec har lägre fruktighet och istället mer beska och örtighet. Gemensamt för båda varianterna är en smak av plommon och mörka frukter överlag.

Malbec passar till många sorters rätter

Malbecviner funkar bra till rött kött och grillat. Några råvaror som rekommenderas är lamm, nötkött och anka. Maten får gärna vara smakrik och lite kryddstark, så om du ska laga indiskt eller mexikanskt kan du ha malbec i åtanke. Malbecvin passar även bra till olika sorters ostar, exempelvis provolone och gorgonzola. Den som vill ha vegetariska alternativ kan med fördel testa svamp, bönor och sötpotatis som komplement till malbec.

Rätt glas och temperatur för malbec

Ett vanligt cabernetglas lämpar sig bra för malbecvin. Cabernetglas har en stor kupa som låter fruktsötman komma fram, samtidigt som vinets strävhet mildras en aning. Malbecvin bör serveras i en temperatur på runt 16–18 grader, då kommer dess smaker och dofter bäst till sin rätt.

Systembolagets utbud av malbecviner

Det finns mycket att utforska på Systembolaget när det gäller malbec. Över 70 olika sorter finns det att välja på. Mer än hälften av dem kommer från Argentina. Länder som Frankrike, Chile och Sydafrika är också representerade i utbudet. Det finns bra alternativ i olika prisklasser. Det går att få en flaska för ett väldigt bra pris, men det finns också exklusiva varianter för den som vill spendera lite mer.