Druva

Pinot grigio

Grön druvsort
Pinot grigio är en grön druva som får en karaktäristisk och mycket uppskattad arom om den odlas under rätt betingelser. Pinot grigio går under olika namn i olika länder, utanför Italien är benämningen ofta pinot gris. I Tyskland kallas druvan grauburgunder eller ruländer. Grigio betyder gråaktig, och det är en beskrivning av färgen hos druvan, även om den ofta går över i en rosa eller lätt kopparaktig nyans när den är mogen. Många pinot grigioviner har en djupt gul och mycket tilltalande färg. Färgen kommer av att man låter det pigmentrika skalet på druvorna vara kvar länge under processen.

Pinot grigio är en av de viktigaste druvorna i Italien

Druvan pinot grigio är känd sedan medeltiden och är troligen en mutation av pinot noir. Skördarna är inte alltid pålitliga eller rika, men kvalitén är ofta mycket hög. Pinot grigio odlas framförallt i nordöstra Italien där den uppskattar det lite svalare klimatet. Det produceras pinot grigiovin i flera länder i Europa och i Australien, Nya Zeeland och USA. Pinot grigio används framförallt i vita viner men druvan pinot grigio förekommer också som bas i mousserande vin.

Pinot grigio har en varierande karaktär

Pinot grigio är ett vin med påtaglig friskhet. Om det står pinot gris på etiketten är det troligare att det handlar om ett vin med en mer blommig karaktär. Ursprungsland och distrikt påverkar vilka aromer som druvan utvecklar. Viner på pinot grigio är ofta eleganta med en komplex karaktär där inte en enda smak tar över. Det gäller särskilt vinner som lagrats. Det är vanligt att man dricker pinot grigio när vinet är omkring två år gammalt. Då har det utvecklat sin eleganta karaktär och har fortfarande kvar sin fräscha krispighet. I Alsace i Frankrike skördar man pinot grigio sent och låter druvorna angripas av ädelröta. Det ger sötare viner. Håll utkik efter Sélection de Grains Nobles. Om du vill pröva ett riktigt bra vin på pinot grigio som har sötare karaktär.

Ett vin på pinot grigio passar till fisk och skaldjur

Att servera vin på pinot grigio till fisk och skaldjur är en klassiker. Det får då gärna handla om rätter med kraftig smak. Även ljust kött passar utmärkt om du vill servera pinot grigio till maten.

Pinot grigio kan serveras vid en lägre temperatur

10–12 grader är en lagom temperatur för ett pinot grigiovin. Ett tips är att förvara vinet i kylskåp och ta ut det 20 minuter innan servering. Då bör det ha rätt temperatur och friskheten i din pinot grigio kommer fram som allra bäst.

Ett bra pinot grigio glas

Ett glas till pinot grigio kan gärna framhäva fruktigheten, snarare än syran. Då passar ett lite mindre vitvinsglas med en något avsmalnande öppning mycket bra.

Systembolagets utbud av pinot grigio är stort

Systembolaget listar både pinot grigio och pinot gris. Även om det inte är en av de vanligaste druvorna så är utbudet bra på Systembolaget. Det gäller både vita viner och mousserande vin.