Druva

Syrah

Blå druvsort
Syrah Syrah är en blå druva som ger karakteristiska viner med en mörkröd färg. Enligt traditionen görs flera av de bästa syrahvinerna i distriktet Hermitage. Odlarna blandar syrahdruvor som växt i olika lägen. Det ger en komplex karaktär när de blandas med varandra. Den rika förekomsten av tanniner gör att ett vin på syrah kan lagras mycket länge. Man brukar säga att en viss typ av syrahvin är riktigt bra först när det är tio år gammalt. En intressant sak att vara uppmärksam på är att vissa syrahviner kan vara bra när de är riktigt unga. Sedan blir de ointressanta under många år, innan de så att säga kommer ut på andra sidan som fullmogna och fantastiskt välsmakande viner.

Syrahdruvan kommer från Frankrike men odlas i många länder

Enligt legenden så hade en korsriddare med sig syrahdruvor till Hermitage i Rhône efter ha hittat dem i Syrakusa. Det mesta tyder dock på att det är en inhemsk fransk druva som uppkommit genom en korsning av två idag mindre kända druvor. Idag odlas syrah i flera länder, inte minst i Australien. Där finns syrah, eller shiraz som det ofta stavas utanför Frankrike, i några av de bästa vinerna. Syrah är en av de tio mest odlade druvorna i världen och odlingsarealen växer snabbt. Skördarna blir ofta stora i varmare klimat. Men det är inte alltid det bästa klimatet som ger de bästa vinerna. Syrah kan behöva lite motstånd för att nå sin fulla potential.

Ett vin på syrah har en kraftfull karaktär

Vilken karaktär ett syrahvin får beror mycket på odlingsplatsen. Man brukar säga att de mest komplexa syrahvinerna görs på druvor som vuxit i Rhônedalen. Dessa viner kan ha en rökig och kryddig karaktär med toner av peppar. Syrahdruvor som vuxit i ett varmare klimat ger mörka, fylliga viner med mer syra och en tydligt fruktig karaktär. Detta gäller inte minst syrahvin från Australien.

Ett vin på syrah passar till charkuterier

Syrah passar alltid till salami och andra charkuterier. Grillat och vilt brukar också passa riktigt bra till syrahvin. Som vanligt behöver du utgå från den aktuell flaskan eftersom samma druva kan ge upphov till vin som smakar väldigt olika.

Syrah kan serveras vid rumstemperatur

Syrah är ett av de viner som har allra högst rekommenderad serveringstemperatur. 18 grader brukar vara lagom om du verkligen vill få fram de många aromerna.

Ett bra syrahglas kan vara smalare

Syrah är en så pass vanlig druva att du enkelt kan hitta syrahglas. Du kan till och med hitta glas som skiljer sig lite åt beroende på om det är shiraz eller syrah. Vinet har ju lite olika karaktär beroende på om det är franskt eller om det är odlat i ett varmare klimat. När det gäller smakrika och komplexa viner kan de gärna serveras i glas med en stor kupa men lite smalare topp. Då koncentreras smaken och doften.

Systembolaget har ett stort utbud av syrahvin

Systembolaget har allt från enkla boxviner på syrah till dyra flaskor i beställningssortimentet. Räkna med att det finns över 250 flaskor syrahvin från flera länder om du beställer online och många flaskor även i din närmaste fysiska butik. Gran Syrah - bland de bästa argentinska vinerna Frankrike som vinland Rhone - fantastiska viner från regionen Gigondas - den okända grannen