Sangiovese
Sangiovese är en av de mer klassiska druvorna i Italien, där den främst odlas i de centrala delarna av landet.
Vinerna gjorda på druvan är ofta friska och sträva, och har tydliga inslag av till exempel örter och mörka bär. Det är ofta kryddorna och örterna som märks tydligast hos viner av druvan.
Om du någon gång har druckit chianti så har du druckit ett vin gjort på sangiovese, då det är den huvudsakliga druvan i chiantiviner.
Det är dock inte enbart chiantiviner som görs på druvan. Även Brunello di Montalcino och Vino Nobile de Montepulciano har sangiovese i sig.
I den populära italienska regionen Toscana är sangiovese det naturliga och mest populära valet när det kommer till röda viner. Den är även väldigt populär i grannregionen Emilia-Romagna, men odlas också i stora delar av landet.
För många är viner av sangiovese synonyma med strävhet men även lagringspotentiel. Vinet passar alldeles utmärkt till pasta, framförallt pasta bolognese som har sitt ursprung i universitetsstaden Bologna som är största stad i regionen Emilia-Romagna. Vinet passar dock minst lika bra till smakrika kötträtter.
På senare år har druvan exporterats och man kan i dag hitta viner i mindre skalor i både Australien och USA.