Druva

Zinfandel

Blå druvsort
Zinfandel kategori Zinfandel är en populär blå druva som har sitt starkaste fäste i USA. Druvan är faktiskt identisk med primitivo från Italien. På 1990-talet kunde DNA-tester påvisa att det rör sig om en och samma druvsort. Även den kroatiska druvan crljenak kaštelanski bär på samma DNA. Zinfandel kom till USA under första halvan av 1800-talet, förmodligen från Österrike. Druvan har haft sina upp- och nedgångar under årens lopp, men sedan 1970-talet har zinfandel varit en pålitlig favorit med höga försäljningssiffror. Trots dess europeiska härkomst har zinfandel blivit något av en amerikansk nationaldruva. Den var till och med tillgänglig under förbudstiden på 1920-talet. Zinfandelvin tilläts vid religiösa ceremonier, trots det generella stoppet för alkohol.

Zinfandeldruvor används till populära rosévin

Zinfandel ingår i mängder av rödvin, men populärast i USA är faktiskt de rosévin som görs på druvan. De går ofta under beteckningen white zinfandel (trots att det inte handlar om vitt vin). Under många år var white zinfandel den bäst säljande vinvarianten i USA, innan chardonnay knep förstaplatsen strax före millennieskiftet. Rosévin gjort på zinfandeldruvor har dock fortfarande en väldigt stark ställning på marknaden.

Kalifornien producerar mest zinfandelvin

Den amerikanska västkusten är definitivt epicentrum när det gäller zinfandel. Kalifornien står för majoriteten av världens produktion, och många av odlingarna hittas i Sonoma och Napa Valley. Utanför USA återfinns zinfandel i bland annat Chile, Sydafrika och Australien. Den identiska primitivodruvan odlas i södra Italien. Nuförtiden är ofta den italienska varianten också marknadsförd som zinfandel, eftersom det begreppet har fått en så stark ställning bland vinkonsumenterna.

Zinfandel kan ha skiftande karaktär

Den finns stor variation när det gäller hur zinfandel smakar. Oftast präglas vinerna av hög fruktighet och smaker som påminner om körsbär och plommon. Vissa sorter drar mer åt det kryddiga hållet, med inslag av peppar och mynta. Rosévinerna är en kategori för sig, de har vanligtvis en frisk karaktär med tydlig sötma. Zinfandel har generellt en hög alkoholhalt, någonstans runt 14–17 %. Det beror på att druvorna ofta är väldigt söta när de skördas, och sockret driver upp alkoholnivån.

Zinfandel passar bra till grillfesten

Röda zinfandelviner är mycket lämpliga för grillad mat. Du kan lägga såväl korv som revbensspjäll på grillen och vara säker på att zinfandel blir ett bra komplement. Till white zinfandel går det bra med exempelvis fisk och sallad.

Att välja rätt glas och temperatur för zinfandel

För rött zinfandelvin är en bra serveringstemperatur 16–18 grader. Rosévarianten bör serveras svalare än så, runt 12 grader, och zinfandel som är mousserande kan avnjutas vid kylskåpstemperatur. Du kan med fördel servera röda zinfandelviner i vanliga rödvinsglas med bred kupa. Rosévinet är flexibelt, många olika sorters glas fungerar utan problem.

Systembolaget har många zinfandelviner

Det är inte bara i USA som zinfandel är populärt, även i Sverige har druvan en trogen skara konsumenter. På Systembolaget kan du välja mellan närmare 70 olika sorters zinfandel. Rödvin utgör merparten av zinfandelutbudet, men det finns ett halvdussin rosévin att testa också. Sorterna kommer från USA samt södra Italien, från de områden där druvan traditionellt kallats primitivo. Zinfandel erbjuds både på flaska och som bag-in-box, och priserna är oftast överkomliga. Just nu bästa zinfandel på Systembolaget