Nebbiolo
Blå druva som trivs bäst i svala klimat som i Piemonte eller Valtellina (Lombardiet) i norra Italien. Kända ursprungsområden i Piemonte är DOCG Barolo och Barbaresco. Det är inte dock enbart Barolo och Barbaresco som görs på den välkända druvan, där finns även vinerna från området Langhe som gett namn till Langhe Nebbiolo.
Nebbiolo odlas även i Alba där den gett namn till nebbiolo d'Alba. Nebbiolodruvan är Piemontes klassiska druva med anor tillbaka till 1200-talet. Som många säkert känner till förknippas druvans namn med det italienska ordet för dimma, nebbia. Men om det syftar på den för landskapet så typiska dimman eller på druvans lite immiga yta lär dock bli svårt att reda ut.
Nebbiolo är inte bara en gammal druva utan en druva med högt anseende. Den har en lång växtsäsong och ofta skördas den inte förrän i mitten av oktober. Det mogna vinet har en ljus färg, påminnande om Pinot Noir.
I doften hittar man viol, sötlakrits rosor, körsbär men också lite toner av torkade örter och svamp. Påtaglig fruktsyra med strävhet och strama tanniner kan ibland göra vinet lite tufft vid första mötet. Som med så många andra röda italienska viner lämpar det sig allra bäst till mat.
Druvan ger mycket lagringsdugliga viner och utvecklar med ålder aromer som tjära, läder, mörka körsbär. Tanninerna utvecklas och ett nebbiolovin är ofta silkigt elegant i hög ålder.
På senare tid har dock den lite stramare stilen fått stå tillbaka för mjukare och mer lättillgängliga viner. Detta har gjort att intresset för traktens viner ökat. Bäst trivs druvorna på en sydvästsluttning, gärna lite högre upp där risken för vårfrost inte är lika stor.