Portugals vinregioner på tre minuter
Från platta sandstränder i Algarve till majestätiska bergskedjor i norr, Portugal är ett land av kontraster och tvära snitt. En avlång nation, över 50 mil […]
Blå druva i det portugisiska vindistrikten Beiras, Bairrada och Dao. Baga ger otroligt höga skördar.
Är en av Portugals mest odlade sorter. Har av tradition ansetts som mindre ”fin” då skalen är tjocka och med gammaldags tillverkningsmetoder har vinerna smakat stramt och kärvt samt haft mycket, och tät färg. Vinerna tål att lagras, eller till och med, blir bättre av att utvecklas.
I dag görs mycket för att höja kvalitet och vinerna är värda att hålla koll på. Utmärkande smakdrag, mycket tannin. Mognar sent, aromer av körsbär. Kan åldras och utvecklar då komplexa noter av plommon, örter, ceder och tobak.
Används även som bas i mousserande viner.
Vin och mat
Ugnstekta fläskrätter, BBQ ribs med senap och vinäger är några exempel.
Från platta sandstränder i Algarve till majestätiska bergskedjor i norr, Portugal är ett land av kontraster och tvära snitt. En avlång nation, över 50 mil […]
Kanske är det Marcel Proust som bäst beskrivit känslan – längtan till en plats är oftast starkare än själva besöket. I mitt fall kan detta […]
Domingos Soares Franco från José Maria da Fonseca höll en mycket spännande vertikalprovning av José de Sousa Mayor i Stockholm för några veckor sedan. Vinet […]
Det finns druvsorter som är mycket kända men nästan aldrig ger stora viner. Portugisiska Baga är ett lysande exempel på motsatsen, en nästan okänd druva […]