Puglia – en region med underskattat vin
I regionen Puglia, eller Apulien om man så vill, produceras det en hel del vin av hög klass, och det är inte bara primitivo och negroamaro.
Typiska smaker i negroamaro är mörk frukt, lakrits, kryddor med kraftiga tanniner samt inslag av bittra drag. Namnet negroamaro betyder den svarta och bittra. Vinerna lagras ofta på ekfat. Många viner av negroamaro dricks vanligtvis som unga men klarar även lagring.
Även roséviner görs på den syditalienska druvan. I dag är druvan den mest odlade i regionen där den trivs i det heta klimatet som råder i Apulien. I övriga Italien, där det inte är liknande klimat, trivs den inte lika bra och är av naturliga orsaker inte lika populär. Däremot hör det inte alls till ovanligheterna att den blandas med andra italienska druvor, som till exempel sangiovese och montepulciano.
De allra bästa vinerna som görs på negroamaro är de som är odlade i närheten av havet där de kyls ner av det aningen svalare klimatet över natten.
Bland de mer kända apellationerna från regionen Apulien hittar vi både Alice Salentino DOC och Copertino DOC som både återfinns i Systembolagets sortiment. I övrigt är utbudet av viner gjorda på druvan relativt skralt i Sverige även om det blivit allt populärare att dricka viner gjorda på druvan på senare år.
Om du är intresserad av att äta något till ett negroamaro-vin så bör du satsa på kraftigare kötträtter med mycket smak och kryddor. Om du befinner dig i den syditalienska storstaden Bari så bör du definitivt testa ett negroamaro med det lokala puglianska köket.
I regionen Puglia, eller Apulien om man så vill, produceras det en hel del vin av hög klass, och det är inte bara primitivo och negroamaro.
Vinköplistan med fyra vintips för helgen. Två vita+två röda viner upp till 100 & mellan 100-200 kr. Klockrena smaker i,röda Bourgognevinet från J-C Boisset bl a