Druva

Agiorgitiko

Blå druvsort
Agiorgitiko är en grekisk, blå druvsort för rött och rosévin främst odlad på Peloponnesos. Blå druva för rött vin - och rosévin - från den grekiska vinappellation Nemea, Peloponnesos som därtill är Greklands viktigaste rödvinsappellation. Druvan agiorgitiko kan även kallas för St. George. Namnet är efter en stad i östra Grekland. Vinodlingarna ligger på vitt skilda höjdnivåer vilket påverkar vinernas kvalitet och stil. När odlingarna ligger lägre än 300 m ö havet mognar druvorna snabbt. Dessa odlingar lämpar sig för tillverkning av ett sött rött dessertvin. Nemea är odlingarna som ligger på 300-600 m ö H. Inte så vanlig är höga Nemea, vin tillverkade av druvor från högre höjder än så. Några av Greklands bästa röda viner är av agiorgitiko.

Hur smakar ett rött agiorgitiko vin?

De röda vinerna av druvan är ofta fylliga och smakar lite sött, som inslag av mogna bär exempelvis hallon, svarta vinbär, mogna plommon eller kryddor som muskot med en liten bittra twist. De kryddiga smakdragen är utmärkande. Tanninerna är vanligtvis mjuka och fruktiga och vinerna påminner i sin stil om merlotvin. Utmaningen för druvsorten är att behålla syran. Roséviner som poduceras av agiorgitiko har vanligtvis en mörkare färg och smakar generöst av kryddor och mogna hallon.

Agiorgitiko - grekisk blå druvsort

Agiorgitiko-druvan kan man ibland se refererad till som St. George, Aghiorghitiko och Mavro Nemeas. Druvan är den näst mest odlade i Grekland. Den torde också vara Greklands mest framstående druva. I vinregion Nemea tillverkas några av Greklands bästa röda viner, av druvor som vuxit på hög höjd. Nemea går att översätta till 'Herkules blod'.