Druva

Carricante

Grön druvsort

Carricante, en grön druva som härstammar från de soliga sluttningarna av Sicilien, Italien, är en gåta vars rötter troligtvis sträcker sig tillbaka till de områden som omger Catania och den majestätiska Etna. Redan på 1700-talet fanns denna druva omnämnd i de bördiga jordarna vid foten av vulkanen Etna.

Ursprunget och föräldraskapet till denna druva är dock insvept i en dimma av mystik. Det är som om historiens vingslag själva har vilat över dess härkomst, och dess exakta upphovsmän förblir okända.

De mest ansedda odlingarna, och därmed de finaste vinerna, av denna gåtfulla druva växer på den östra sidan av Etna. Dock är det inte endast här dess rötter tar fäste, utan den trivs även i andra regioner på Sicilien samt i de södra delarna av Italien.

Carricante utmärker sig genom sin långsamma mognadsprocess och dess tendens att bära på en uppfriskande syra. De flesta vingårdar föredrar att låta dessa vinrankor breda ut sig som buskar, en tradition som präglat odlingarna i generationer. Det är inte ovanligt att se carricante förvandlas genom en sammansmältning med andra distinkta druvor såsom catarratto bianco, inzolia och minella bianca.

När det kommer till det prisade vinet Etna bianco krävs enligt traditionen att minst 60% av druvorna utgörs av carricante. Denna druva dyker även upp i spårsmått i de röda vulkanvinerna, där den tillför en subtil elegans till kompositionen. För de verkliga entusiasterna finns även Etna bianco superiore viner, vilka skapats med åtminstone 80% carricante.