Glera
Grön druvsort
Glera är druvan som används för Prosecco DOCG och DOC och som var så gott som okänd fram till 2009. Druvans ursprung är från Slovenien, närmare bestämt i region Karst, där den förövrigt heter prosek.
Druvan är neutral och används främst till pärlande eller mousserande viner i region Veneto, Italien.
Tidigare hette druvan som vinet, nämligen prosecco, vilket kan tydas på det slovenska namnet för druvan. Men då prosecco är en ursprungsbeteckning och en appellation så valde man helt enkelt att byta namn till glera. Många producenter som inte hör till i regionen Veneto och i området där prosecco får produceras, använde sig nämligen av namnet prosecco för att marknadsföra sina mousserande viner. Därav att druvan bytte namn från prosecco till glera.
Att det är en populär druva går inte att ta miste på, åtminstone inte om man ser till de senaste årens försäljning av prosecco både i Sverige och i övriga världen.
Vinerna som produceras av druvan görs ofta enligt Charmatmetoden, som innebär att jäsningen sker på tank och inte i flaska som för champagne. Det gör att bubblorna blir aningen mer stilla och av enklare karaktär.
Vinerna har ofta en tydlig citruskaraktär och är populära till enklare fiskrätter. Av glera tillverkas i dag bubbel från främst Veneto, men även från andra delar av Italien.
Utbudet av glera, som blir till prosecco, är i dag oerhört stort på Systembolaget och går att hitta i alla butiker i landet. Framförallt på senare år har det blivit väldigt trendigt att dricka prosecco på sommaren. Vinet passar även utmärkt i sangria om man vill ha en lite sötare karaktär.
Namn: Glera Odlingsområde: Veneto Kända viner: Prosecco