Grillo
Grön druvsort
Grillo är en grön druva som i princip enbart odlas på ön Sicilien. Traditionellt sett har druvan mest varit känd som en av komponenterna i starkvinet marsala, som även det kommer från Sicilien. På senare år har dock marsalavinerna framförallt använts i matlagning.
Däremot har grillo som druva och vin fått ett uppsving och ses i dag främst i eget sammanhang eller som en blandning ihop med andra lokala druvor eller chardonnay. Tiden då grillo enbart sågs som en del i marsalaviner är med andra ord förbi.
Exakt varifrån druvan kommer är svårt att säga, men det finns teorier om att druvan är en blandning av moscato d'alesandria och cataratto. Druvans popularitet och anseende har inte alltid varit högt. Faktum är att den än i dag får stå i skymundan av många andra druvor från Sicilien och övriga delar av Italien, och den ses av många som en druva som snarare står för kvantitet än kvalitet, även om den blivit populärare.
Vin gjort på druvan är ofta kraftfullt, starkt och har inslag av citrus. I dag finns det ett relativt stort utbud av viner gjorda på grillo på Systembolaget, både i flaska men även på box. Dess popularitet har ökat i Sverige på senare år tack vare att många fler fått upp ögonen för druvan och vinerna som produceras.
Än i dag görs även marsalaviner med blandningen grillo och cataratto bianco, även om druvan allt oftare står på egna ben och producerar viner av relativt bra kvalitet.
Namn: Grillo
Odlingsområden: Sicilien
Kända viner: -