Druva

Sercial

Grön druvsort

Sercial, en grön druva som härstammar från de soliga sluttningarna av Portugal, bär med sig en ryktbar sen mognad och en imponerande motståndskraft mot både den vitt berömda och den ökända svarta mjöldaggen. I vinvärlden har den gjort sig känd som den stolta namngivaren till den mest förtorkade varianten av de fyra klassiska Madeira starkvinerna, och därmed cementerat sin plats i vinhistorien.

Ursprunget förblir en gåta, inbäddad i dimman av det förgångna. Denna druva delar sitt genetiska arv med andra värdiga släktingar såsom Alvarelhão, Ramisco och Trincadeira Preta.

Trots sin vördnadsvärda status på Madeira, sprider sig Sercial även på det portugisiska fastlandet, där den framförallt går under sitt andra anrika alias, Esgana Cão, i Bucelas-området nära Lissabon. Den omfamnas även i Minho och Douro, där den får äran att utgöra en välkommen komponent i skapandet av det utsökta vita portvinet. År 2016 vittnade hela 85 hektar om dess närvaro i de portugisiska vinodlingarna, en vittnesbörd om dess fortsatta inflytande och betydelse.